Aceste extensii populare de Chrome sunt, de fapt, malware: de ce trebuie să le ștergi acum

Aceste extensii populare de Chrome sunt, de fapt, malware: de ce trebuie să le ștergi acum

Extensiile Google Chrome vă pot supraîncărca experiența de navigarea în mod natural, însă există multe extensii care fac rău în mod intenționat.

McAfee a publicat un raport care scoate la iveală cinci extensii de browser disponibile în Magazinul web Chrome, inclusiv „Netflix Party”, „FlipShope – Price Tracker Extension”, „Full Page Screenshot Capture – Screenshotting” și „AutoBuy Flash Sales”. Fiecare dintre ele a avut peste 20.000 de descărcări, cu peste 1.400.000 de descărcări combinate.

Fiecare extensie pândește modificările paginii în browser și, de fiecare dată când utilizatorul navighează pe o pagină nouă, extensia trimite adresa URL a paginii la un server pentru a verifica dacă poate fi injectat codul de afiliat.

Multe site-uri includ coduri de afiliat în link-urile lor. Cu toate acestea, cele mai multe dintre extensii nu sunt deloc legate de cumpărarea de articole și injectează codul pentru toate paginile posibile.

McAfee a găsit, de asemenea, dovezi că unele dintre aceste extensii așteaptă 15 zile după ce sunt instalate pentru a începe să injecteze codul de afiliat, probabil pentru a evita detectarea inițială.

Unele extensii de browser sunt un coșmar atunci când vine vorba despre confidențialitate, așa că încearcă să le eviți

Google lucrează pentru a combate extensiile rău intenționate cu noul standard Manifest V3. În comparație cu tehnologia mai veche Manifest V2 (pe care o folosește cel puțin una dintre extensii), Manifest V3 oferă utilizatorilor mai mult control asupra extensiilor de pagini pe care le pot accesa. Manifest V3 blochează, de asemenea, codul găzduit de la distanță, ceea ce ar împiedica o parte dintre comportamentele raportate de McAfee.

Cea mai populară extensie Netflix Party, care a avut peste 800.000 de utilizatori, a fost eliminată încă de atunci din Magazinul web Chrome. Restul sunt încă live, iar „Full Page Screenshot Capture – Screenshotting” are încă o etichetă de „Featured” în Magazin.

Dacă ai instalat vreuna dintre ele, șterge-le de urgență!