03 mart. 2022 | 21:40

A doua rundă de negocieri Rusia-Ucraina s-a încheiat. Cele două țări au convenit asupra unui coridor umanitar și a intensificării dialogului

ULTIMA ORĂ
A doua rundă de negocieri Rusia-Ucraina s-a încheiat. Cele două țări au convenit asupra unui coridor umanitar și a intensificării dialogului

A doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va avea loc astăzi, în Brest. Se va discuta, printre altele, despre o posibilă încetare a focului. „Acum este oficial. A doua rundă de negocieri dintre Ucraina și ocupant vor avea loc astăzi“, a declarat un membru al cabinetului prezidențial ucrainean. Este așteptat ca la a doua rundă de discuții să participe aceiași reprezentanți prezenți la prima rundă de luni. Mai multe detalii, în continuare.

A doua rundă de negocieri Rusia-Ucraina are loc în Brest

UPDATE 21:03 – După opt zile de război, cea de-a doua rundă de negocieri între delegațiile rusă și ucraineană s-a încheiat joi fără o decizie de încetare a focului, dar cu acorduri umanitare. Ambele părți au anunțat, de asemenea, că o a treia rundă de discuții la Belovezha, la granița dintre Belarus și Polonia, va avea loc „cât mai curând posibil”.

Kievul și Moscova vor garanta deschiderea unor coridoare umanitare pentru plecarea civililor, livrarea de alimente și medicamente. De asemenea, va fi garantată încetarea focului doar în zonele care vor fi evacuate.

Reprezentantul rus, Vladimir Medinski, a declarat că alte aspecte militare, precum și viitoarea rezolvare politică a conflictului, fac de asemenea parte din negocieri.

„Principala problemă care a fost rezolvată astăzi este salvarea oamenilor, a civililor care se aflau în zona confruntărilor militare“, a declarat Medinsky.

„Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam“, a scris negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, care a anunţat că va urma încă o rundă de negocieri.

„Tot ce pot spune este că am discutat aspectul umanitar suficient de detaliat, pentru că foarte multe oraşe sunt acum încercuite de forţele ruse. Este o situaţie dramatică cu medicamentele, alimentele şi evacuarea“, a deplâns Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Guvernul rus a fost reprezentat de Vladimir Medinsky, ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko, ministrul adjunct al apărării Alexander Fomin și ambasadorul rus în Belarus Boris Gryzlov.

Ucraina i-a trimis pe consilierul prezidențial Mijaíl Podolyak, pe ministrul apărării Oleksiy Reznikov, pe șeful partidului de guvernământ Slujitorul Poporului, David Arakhamia, și pe vicecancelarul Nikolai Tochitsky.

UPDATE 19:02 – Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a declarat că țara sa dorește o încetare imediată a focului, un armistițiu și coridoare umanitare.

Au început să discute cu reprezentanții ruși. Principalele probleme de pe ordinea de zi:
1. Încetarea imediată a focului
2. Armistițiu
3. Coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din satele/orașele distruse sau bombardate constant.

UPDATE 17:00 – Discuțiile dintre oficialii ruși și ucraineni au început în Brest, a declarat consilierul prezidențial al Ucrainei.

Ucraina speră că discuțiile s-ar putea încheia cu o încetare a focului, deși experții consideră că Rusia face cereri nerezonabile care vor fi aproape imposibil de îndeplinit.

UPDATE 14:50 – La ora 15:00, ora Moscovei (14:00, ora României), au început discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei, care se desfăşoară în regiunea Brest din Belarus, a declarat şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, chiar înaintea celei de-a doua runde de discuţii cu Ucraina, potrivit agenţiei de presă de stat ruse, TASS.

„Discuţiile se vor desfăşura (…) în acelaşi loc în care au fost programate: pe teritoriul regiunii Brest din Belarus. Există informaţii încă de azi dimineaţă că negocierile sunt mutate în alt loc sau zi. Aceste informaţii nu corespund realităţii.

De la bun început, din cauza complexităţii logisticii delegaţiei ucrainene, care se reuneşte în Polonia şi apoi se mută în regiunea Brest din Belarus, a fost anunţată ora 15:00. Apoi au clarificat că vor încerca să fie dimineaţa devreme. Dar, aparent, nu funcţionează astfel. Aşa că vom aştepta calm ora 15:00“, a spus Medinski într-un videoclip difuzat de agenţia de presă BelTA.

Printre principalele propuneri ale delegaţiei ruse pentru discuţii sunt propuse teme umanitare, politice şi tehnico-militare.

„Delegaţia rusă lucrează acum la elaborarea listei de propuneri, care constă din trei părţi. Ele vizează aspectul militar-tehnic, umanitar-internaţional şi politic“, a spus negociatorul şef.

UPDATE: 14:30 – Ucrainenii au ajuns cu elicopterele la negociri

Delegația ucraineană a ajuns cu elicopterele în Belarus în vederea negocierilor cu delegația rusă. Ambele părţi au convenit asupra regiunii Brest din vestul Republicii Belarus ca loc pentru negocieri.

UPDATE 14:10 – Au fost hotărâte ora și locația unde vor începe negocierile

Potrivit unui anunț făcut de Vladimir Medinsky, ora și locația unde vor avea loc negocierile ruso-ucrainene au fost hotărâte. Totodată, partea ucraineană a confirmat că a convenit asupra organizării unei noi runde de negocieri.

Astfel, a doua rundă de negocieri între Kiev și Moscova, în vederea încheierii unui acord, va avea loc astăzi, de la ora 16:00 (ora Rusiei).

Ambele părți au convenit ca loc de întâlnire regiunea Brest din vestul Republicii Belarus. Medinsky a mai anunțat că armata rusă are în plan crearea unui „coridor de securitate“ pentru a permite trecerea delegaţiei ucrainene.

Discuțiile dintre Ucraina și Rusia vor fi reluate astăzi, 3 martie, la granița dintre Belarus și Polonia, potrivit anunțului făcut de un membru al cabinetului prezidențial ucrainean.

Ora întâlnirii nu a fost comunicată încă. Totuși, întâlnirea a fost confirmată de ambele părți, partea ucraineană făcând anunțul la scurt timp după cea rusă. Luni, discuțiile s-au purtat în Belarus, lângă granița Belarus-Polonia.

Printre altele, în discuțiile ruso-ucrainene se va vorbi și despre o posibilă „încetare a focului“, dar și despre „necesitatea unui coridor umanitar“.

„Am discutat pozițiile noastre la întâlnirile noastre anterioare. Rusia a prezentat o serie de inițiative legate de o încetare imediată a focului“, a spus Vladimir Medinsky, șeful delegației ruse, potrivit aa.com.tr.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua a opta: Rusia cucerește primul oraș important de la începutul invaziei. Explozii puternice în Kiev

Aproape 3.000 de soldați ucraineni au murit în război

În acest context, Franța atenționează că, pentru a fi posibile negocierile dintre Kiev și Moscova, este necesară o încetare a focului, a declarat joi ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian.

„Fără o încetare a focului, este imposibil să se treacă la negocieri reale“, a spus ministrul la postul de televiziune France 2, conform TASS.

De asemenea, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că vrea ca negocierile să fie purtate de la egal la egal. Acesta a mai spus că Rusia se va întâlni cu Ucraina pentru a negocia, „dar numai cu o condiție, și anume ca părțile egale să negocieze“.

Cele două părți se vor întâlni în zona Belovezhskaya Pushcha din Brest, oraș din Belarus, în apropiere de granița cu Polonia, potrivit lui Medinsky.

Reamintim că, de la începutul războiului, pe 24 februarie, 3.000 de soldați ucraineni și-au pierdut viața.