A fost nevoie ca românii să ajungă să plătească facturi uriașe, ca ministrul Energiei să facă această declarație

A fost nevoie ca românii să ajungă să plătească facturi uriașe, ca ministrul Energiei să facă această declarație

După luni la rând în care consumatorii români de energie electrică și gaze naturale au plătit facturi uriașe, autoritățile par să conștientizeze cât de gravă e situația și cât de radicale trebuie să fie măsurile de răspuns la evoluțiile negative de pe piețele de profil.

O astfel de declarație aparține ministrului Energiei, Virgil Popescu. Oficialul afirmă că „La energie electrică este nevoie de o restructurare a pieţei şi ANRE are rolul important să regândească piaţa”.

Ministrul Energiei: „Cineva speculează”

„Trebuie ca energia producătorilor să meargă direct la furnizori şi la consumatorii industriali, iar rolul traderilor trebuie mai bine definit. Preţul pe piaţa spot este mult mai mare, ceea ce arată că cineva speculează şi nu avem o piaţă a contractelor bilaterale. Verigile ar trebui să fie cât mai mici, iar energia să nu mai treacă prin diverse mâini”, a mai afirmat ministrul Popescu, joi, în cadrul conferinţei ZF Power Summit.

„În plus, ca să faci acest lucru trebuie să ai energie disponibilă, iar energia la noi era deja vândută. În acest fel, producătorii au câştigat mai mult, dar au şi dat mai mult la bugetul de stat, ca noi să putem finanţa schema de sprijin pentru consumatori. Pe principiul acesta s-a mers”, a explicat Popescu, întrebat despre motivele care au determinat autoritățile să nu adopte măsura plafonării prețului energiei la producători.

Avem nevoie de modernizarea rețelelor, iar pentru acest lucru distribuitorii vor avea acces la fonduri vitale, pe care să le întrebuințeze în acest sens, a mai punctat oficialul guvernamental.

„Vor putea accesa Fondul de Modernizare, am găsit o formulă şi este normal să acceseze fondurile. Pierderile sau nepierderile pot fi direct reglate de ANRE, ea este cea care stabileşte tarifele de distribuţie şi sunt convins că vor găsi soluţii, dar nu vor fi afectate fondurile pentru modernizarea reţelelor”, a mai spus ministrul.