9 mai, ziua în care Vladimir Putin trebuie să obțină o victorie în Donbas. Dezvăluirile făcute de șeful statului francez

9 mai, ziua în care Vladimir Putin trebuie să obțină o victorie în Donbas. Dezvăluirile făcute de șeful statului francez

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să își concentreze atacurile din Ucraina asupra zonelor separatiste din Donbas cu scopul de a obţine o „victorie” pentru 9 mai, data la care se marchează capitularea Germaniei naziste în 1945. Cel care a făcut această declarație a fost preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Vladimir Putin, victorie în Donbas la data de 9 mai

„Pentru Rusia, 9 mai este o sărbătoare naţională, un eveniment militar important şi este aproape sigur că, pentru preşedintele Putin, 9 mai trebuie să fie o zi a victoriei. Ei îşi vor concentra eforturile în Donbas. Vom trăi scene foarte grele în următoarele săptămâni în această regiune din estul Ucrainei”, a explicat el la postul de radio francez RTL, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Macron a ținut să reamintească faptul că Franţa, alături de Grecia şi Turcia vrea să organizeze operaţiuni umanitare în oraşul port asediat Mariupol, în sudul Ucrainei, însă mari dificultăţi datorită unui refuz absolut al Rusiei.

Atunci când a vorbit despre noile sancţiuni anti-Rusia decise de UE în cursul zilei de joi, Macron a acuzat partidul adversarei sale în cursa electorală Marine Le Pen, pe care l-a numit cu vechea sa denumire de Frontul Naţional, că rămâne „ambiguu” în privinţa Rusiei, și nu dorește să o sancţioneze.

„Am observat absenţa vinovată a tuturor parlamentarilor Frontului Naţional din Parlamentul European când vine vorba de a sancţiona Rusia, ceea ce arată ambiguitatea pe care o au încă unii în legătură cu această ţară, în ciuda războiului”, a mai spus Macron.

Rusia se pregătește pentru un război prelungit în Ucraina

Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a declarat că Rusia se pregătește pentru un război prelungit în Ucraina, într-o declarație publicată pe Telegram, relatează Ukrinform.

Propaganda rusă răspândește activ teze, precum „prima fază a operațiunii speciale a dat rezultate”, „denazificarea decurge conform planului”, „Donbas poate conta pe securitate”, și este evident că așa-numita retragere a trupelor în regiunile Kiev și Cernihiv nu reprezintă altceva decât o redistribuire.

CNN, citând informațiile americane, raportează că Rusia își schimbă acum atenția pentru a arăta o victorie în estul Ucrainei pe 9 mai. „Dar acesta va fi doar un rezultat intermediar al războiului prelungit, deoarece Putin își propune să-și sărbătorească propria victorie pe 9 mai, indiferent de situația reală din Ucraina, se arată în comunicat.

„Ucraina este conștientă de faptul că, chiar și pe fondul sancțiunilor economice dure și al eșecului, Rusia nu își va opri încercările de a ocupa întregul teritoriu al statului nostru. Schimbarea câmpului de luptă nu înseamnă că Rusia va opri atacurile aeriene cu rachete cu rază lungă de acțiune și avioane în restul Ucrainei”, a spus centrul.

Pe 24 februarie, președintele rus Putin a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Trupele ruse bombardează și distrug infrastructura, zonele rezidențiale ale orașelor, orașelor și satelor ucrainene folosind artilerie, sisteme de lansare multiplă de rachete și rachete balistice.