Peste 2,5 milioane de ucraineni au reușit să plece din țară de la începutul războiului. Care este situația evacuărilor prin culoarele umanitare

Peste 2,5 milioane de ucraineni au reușit să plece din țară de la începutul războiului. Care este situația evacuărilor prin culoarele umanitare

Mai mult de 1,7 milioane de refugiați au părăsit Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, mai precis din 24 februarie și până pe 6 martie, a notat agenția ONU pentru refugiați. Mai mult, peste 96.000 de persoane s-au mutat în Rusia din regiunile Doneţk şi Lugansk, în perioada 18-23 februarie, potrivit NEXTA.

2,5 milioane de ucraineni au reușit să plece din țară

UPDATE 12:23 Agenția ONU pentru migrație a raportat că peste 2,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse până astăzi, potrivit The Guardian. Astfel, Organizația Internațională pentru Migrație a spus că 116.000 sunt cetățeni ai țărilor terțe.

Majoritatea refugiaților, în jur de 1,5 milioane de persoane, au fugit în Polonia.

Oficialii de la Varșovia, acolo unde au sosit în jur de 300.000 de refugiați, au cerut tuturor țărilor ca să facă mai mult pentru a ajuta ucrainenii.

„Cred că ar trebui să facem cu toții mai mult. Adevărata problemă este în fața noastră. Mi-e teamă că acesta este doar începutul, așa că cred că ați putea să vă gândiți astăzi la oferta dumneavoastră pentru ei dacă le puteți oferi ceva care ar fi cu adevărat binevenit”, a spus Monika Beuth-Lutyk, purtătorul de cuvânt al primarului Varșoviei, pentru Sky News.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Autoritățile ucrainene au declarat că peste 600.000 de locuitori au fost deja evacuați din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, după capitala Kiev.

Cele șase culoare umanitare au fost deschise, luni, 7 martie, iar evacuarea refugiaților din Ucraina se face în Rusia și Belarus. Ucraina a spus că mutarea Rusiei este „complet imorală, absurdă, cinică și inacceptabilă”.

Acest anunț al deschiderii culoarelor umanitare a venit după două zile de încercări eșuate de încetare a focului pentru a permite civililor să scape din orașul asediat Mariupol, loc unde sute de mii de oameni sunt de la începutul săptămânii trecute blocați fără hrană și apă, fiind în imposibilitatea de a-și evacua răniții.

Volodimir Zelenski a numit propunerea de evacuare „complet imorală”

Noile coridoare umanitare au fost deschise la ora 10.00, ora Moscovei (09.00, ora României), din capitala Kiev și din orașele estice Harkov și Sumî, dar și din Mariupol, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Cu toate acestea, se pare că cele șase culoare umanitare, patru duc însă în Rusia sau Belarus și doar două din ele permit ajungerea în alte orașe ucrianene, însă evacuarea este strict supravegheată de ruși.

Armata rusă urmează să efectueze „un control obiectiv neîntrerupt al evacuării, inclusiv cu ajutorul dronelor”, a anunțat Rusia. În schimb, un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a numit propunerea de evacuare „complet imorală”, deoarece Rusia încearcă „să folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine de televiziune”.

„Coridoare umanitare. Rusia a zădărnicit deja deschiderea lor de două ori, bombardând rutele. Și acum rușii spun că sunt pregătiți să deschidă coridoarele, dar în direcția Federației Ruse. Adică vor ca cetățenii noștri să meargă pe teritoriul Federației Ruse. Absurd, cinic, inacceptabil”, a spus ministrul de resort și vicepremier Irina Vereșciuk, potrivit Unian.net.

Irina Vereșciuk a cerut lumii să facă presiuni asupra Rusiei: „Doar mesaje oficiale ale autorităților ucrainene! Numai ele stau la baza lucrărilor coridoarelor umanitare de pe teritoriul ucrainean”.

În acest sens, civilii din Harkov ajung în Rusia, cei din Kiev în Belarus, și doar cei din Mariupol și Sumi au două opțiuni, spre alte orașe ucrainene și spre Rusia. Doar din aceste două orașe mici, rutele de evacuare duc și spre alte orașe din Ucraina.

Citește și: