Mesajul fostului președinte ucrainean, demis prin proteste, către Volodimir Zelenski. Ce i-a cerut Viktor Ianukovici

Mesajul fostului președinte ucrainean, demis prin proteste, către Volodimir Zelenski. Ce i-a cerut Viktor Ianukovici

Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei, demis prin proteste, i-a transmis un mesaj lui Volodimir Zelenski, președintele în funcție al țării. Ce îi cere acesta liderului de la Kiev, în contextul în care ne aflăm în cea de-a treisprezecea zi de război Rusia-Ucraina? Află în continuare ce trebuie să facă Zelenski „cu orice preț“, potrivit fostului șef de stat.

Mesajul fostului președinte ucrainean către Zelenski

Fostul președinte pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, dat jos la EuroMaidan, i-a transmis un mesaj lui Volodimir Zelenski, actualul președinte al țării, în care îl îndeamnă să pună capăt „personal“ și „cu orice preț“ războiului Rusia-Ucraina, care se apropie de două săptămâni de la izbucnire.

Totodată, Ianukovici îl somează pe Zelenski să ajungă la „un acord de pace“ cu Rusia, pentru a evita o și mai mare vărsare de sânge.

Pentru mulți ucraineni, numele lui Viktor Ianukovici este strâns legat de EuroMaidanul însângerat, revoluția kieviană prin care a fost înlăturat președintele pro-rus și guvernul acestuia.

Reamintim că totul s-a desfășurat începând cu ziua de 21 noiembrie 2013, când câteva sute de tineri au manifestat în Piața Independeței împotriva deciziei guvernului și a președintelui ucrainean de la acea vreme de a suspenda pregătirea pentru Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordul de Liber Schimb cu aceasta.

Situația a escaladat în noaptea dintre 29 și 30 noiembrie, când forțele speciale ale poliției din Ucraina (cunoscută sub denumirea de Berkut), având un efectiv de 1.000 de oameni, comandați de colonelul Sergei Kusyuk, i-au atacat sălbatic pe cei 300-400 de tineri din Piața Independenței din Kiev, care ieșiseră să protesteze. Mulți dintre aceștia au fost grav răniți.

Citește și: Volodimir Zelenski cheamă în Ucraina toți soldații care participă la operațiuni în alte țări

„Trebuie să opriți vărsarea de sânge cu orice preț“

Acțiunea absolut sălbatică și disproporțională s-a soldat cu o mare de sânge, peste 100 de persoane pierzându-și viața, nota presa internațională de la acea vreme.

Violențele din noaptea dintre 29 și 30 noiembrie au produs reacția fără precedent a majorității populației Kievului, care a condus la revolta în urma căreia avea să fie alungat președintele Yanukovici în Rusia, precum și la eliberarea țării de sub stăpânirea Kremlinului.

În prezent, fostul președinte pro-rus este în continuare condamnat în Ucraina la 13 ani de închisoare pentru înaltă trădare.

Cu toate acestea, Viktor Ianukovici i-a adresat un mesaj lui Volodimir Zelenski, în contextul invaziei ruse în Ucraina.

„Personal trebuie să opriți vărsarea de sânge cu orice preț și să ajungeți la un acord de pace“, i-ar fi transmis Ianukovici lui Zelenski, potrivit NEXTA.

Viktor Fedorovici Ianukovici a fost președintele Ucrainei în perioada 2010-2014.

Citește și: