Zeci de mii de părinți români, fără bani: decizia șocantă, publicată în Monitorul Oficial

Zeci de mii de părinți români, fără bani: decizia șocantă, publicată în Monitorul Oficial

La fel cum guvernul PSD adopta mai multe măsuri legislative ”noaptea ca hoții”, alianța guvernamentală PNL, USR și UDMR a lăsat părinții români fără ajutor financiar pentru creșă și grădiniță.

O măsură surprinzătoare a fost descoperită de redactorii HotNews în Monitorul Oficial. Aceasta nu a fost mediatizată, nu a fost dezvăluită în mod oficial în nicio conferință de presă ci, pur și simplu, a intrat în vigoare. Consecințele sunt usturătoare pentru părinții cu copii mici din România.

Guvernul a adoptat suspendarea facilității prin care firmele plătitoare de impozit pe profit aveau posibilitatea să acorde angajaților (părinți) 1500 lei pentru creșă sau grădiniță. Aceasta a apărut, ieri – 29 martie, în Monitorul oficial. Deși a fost adoptată joi seara – 25 martie, premierul Florin Cîțu a menționat în conferința de la finalul ședinței de Guvern celelalte măsuri din OUG, dar nu și pe aceasta asta.

La fel a făcut și Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor. Diferența este că aceasta din urmă a postat pe Facebook schimbările legislative introduse prin Ordonanță de Urgență. Ambii au omis suspendarea facilității până la finalul anului. Ulterior, mesajul postat online de Nazare a fost transformat într-un comunicat al Ministerului de Finanțe, fără să se menționeze lăsarea părinților fără ajutor financiar.

În teorie, această măsură de ajutor financiar există din noiembrie 2020, dar se așteptau formalitățile de aplicare. Din păcate, măsura a fost suspendată, cel puțin pe perioada întregului an 2021.

Deși mai mulți experți economici au identificat pentru HotNews probleme în Legea 239/2020, publicată în Monitorul Oficial, până la această oră, putea fi remediat. Nu s-a întâmplat.

Acel ajutor de 1500 de lei pentru părinții de copii mici nu a fost nici măcar inclus în buget. Ar fi trebuit inclus acolo, deoarece statul ar urma să încaseze cu 4,5 miliarde lei mai puțin (sumă vehiculată recent de Ministerul Finanțelor). Haosul este atât de mare, încât, în luna februarie a acestui an ANAF a recomandat firmelor, pe site-ul propriu, să aplice facilitatea respectivă.

Un lucru este sigur, părinții rămân fără ajutor financiar din partea angajatorilor.

suspendare-facilitate-1-500-lei-pentru-crese-gradinite

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: