Xiaomi riscă soarta Huawei: decizia care îți schimbă părerea despre telefoanele chinezilor

Xiaomi riscă soarta Huawei: decizia care îți schimbă părerea despre telefoanele chinezilor

Începe să fie din ce în ce mai dificil să recomanzi un telefon chinezesc. După scandalul Huawei din ultimii câțiva ani, americanii au pus ochii pe Xiaomi cu o serie de interdicții.

Dacă nu se va schimba ceva până la mijlocul lunii viitoare, începând cu 15 martie 2021, Xiaomi intră pe lista neagră a Statelor Unite ale Americii de companii care nu au voie să facă afaceri cu americani. Asta a pățit și Huawei în urmă cu mai bine de un an, iar telefoanele chinezești au devenit imposibil de recomandat din cauza lipsei accesului la servicii Google. Xiaomi nu este însă în aceeași situație momentan, accesul la Play Store și Google Services fiind neatins. Din păcate, americanii sunt destul de imprevizibili când vine vorba de restricții.

Conform unui raport al Departamentului de Apărare și Trezorerie al SUA, Xiaomi este o companie finanțată parțial de armata chineză, un detaliu care o face pasibilă de spionaj pentru autoritățile chineze. La fel ca în cazul Huawei însă, sunt șanse foarte mari ca acest lucru să nu fie adevărat, iar cei de la Xiaomi tocmai au inițiat un proces împotriva Departamentului de Stat din SUA pentru a contesta acuzațiile.

Procesul a fost confirmat de Reuters, iar pretextul este că trecerea Xiaomi pe respectiva listă neagră este ”neconstituțională și în afara legii”. În plus, pe lângă faptul că oficialii chinezi afirmă că legăturile cu armata chineză sunt o minciună, Xiaomi a atras atenția asupra faptului că, dacă va intra în vigoare decizia USDTD, lipsa investițiilor americane va duce la ”pagube imediate și iremediabile”. Mai mult decât atât, avocații firmei au insistat pe faptul că decizia ar putea păta imaginea Xiaomi atât de tare încât să afecteze negativ și relațiile cu alte state.

Compania insistă că 75% din administrarea ei este realizată de co-fondatorii Lin Bin și Lei Jun, ce doi deținând acel procent din activele producătorului chinez. Nu există oameni cu legături militare în consiliul de administrație al companiei și nicio organizație militară nu are vreo putere în interiorul Xiaomi. Rămâne să vedem ce se va întâmpla după 15 martie, dar este improbabil că noua administrație de la Casa Albă să se ocupe de acest subiect. Au probleme mai importante de rezolvat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: