Xerox gratuit, formulare disponibile online și mai puține copii: digitalizarea instituțiilor din România, mai aproape de realitate

Xerox gratuit, formulare disponibile online și mai puține copii: digitalizarea instituțiilor din România, mai aproape de realitate

În ultimul an, tot mai multe instituții ale statului și-au mutat activitatea online, iar procesul de digitalizare continuă și în 2022 cu o serie de măsuri menită să-ți facă viața mai ușoară. Până și puținele copii xerox care vor mai fi necesare, vor fi făcute gratuit în instituție, nu la colț de stradă.

Un nou proiect de lege continuă digitalizarea autorităților și instituțiilor publice locale și centrale. Instituțiile cu care interacționează cetățenii vor fi obligate să pună la dispoziție, în mod gratuit, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate. Acest lucru se întâmpla și în prezent, într-o mare măsură, dar doar pe hârtie, la fața locului. Acum, aceleași modele de documente vor putea fi accesate online pe site-urile tuturor instituțiilor.

În plus, instituțiile care solicită copii pe hârtie ale unor documente, vor asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora. Obligația va fi instituită și pentru operatorii privați care prestează servicii publice.

Fără documente plimbate de la o instituție la alta

Trebuie reținut că, începând cu 1 ianuarie 2022, instituțiile publice nu mai au voie să ceară persoanelor fizice și firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții ale statului. Toate documentele vor fi accesate online de către instituții. Aceasta din urmă este o lege adoptată de Parlament și promulgată de Președinte, deci își va face resimțite efectele cu siguranță de la începutul anului viitor.

Un nou proiect legislativ vrea însă să facă și mai ușoară viața cetățenilor care interacționează cu instituțiile publice, introducând obligativitatea disponibilității online a tuturor tipurilor de cereri și declarații care ar putea fi solicitate. ”Pe lângă unele autorităţi şi instituţii publice, sau chiar în cadrul lor, s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, adevărate afaceri cu xeroxuri, unele dintre ele oferind servicii de fotocopiere mult peste preţul pieţei, profitând de urgenţa şi graba cetăţenilor în a-şi rezolva problemele cu administraţia”, arată autorii noului proiect.

”Pe de-o parte, multe persoane află că trebuie să-şi tipărească cererile şi formularele după ce ajung la autoritate, fiind nevoiţi să revină în altă zi cu ele. Pe de altă parte, există cetăţeni în vârstă sau cu probleme materiale cărora le este dificil să plătească contravaloarea tipăririi unor cereri sau formulare, precum şi costurde cu deplasarea”, continuă inițiatorii proiectului legislativ.

Rămâne să vedem dacă proiectul va trece de parlament și va fi promulgat de Președinte. Doar atunci, vor fi desființate xerox-urile contra cost din preajma instituțiilor, iar toate cererile și formulare solicitate de către acestea vor fi disponibile gratuit, atât online, cât și la fața locului, tipărite.

Citește și: