Wizz Air nu-și face banii din biletele de avion: din ce câștigă cel mai mult, de fapt

Wizz Air nu-și face banii din biletele de avion: din ce câștigă cel mai mult, de fapt

Mai mult de jumătate din veniturile companiilor aeriene nu provin din biletele de avion. Serviciile conexe pe care le plătim aduc venituri substanțiale acestora.

Serviciile suplimentare oferite de Wizz Air reprezintă 56% din totalul veniturilor sale. Ele provin din posibilitatea alegerii locului în avion și a bagajelor în plus. Acestea sunt taxate suplimentar de către companiile aeriene.

Cât câștigă companiile aeriene din servicii?

IdeaWorksCompany a realizat un raport cu privire la serviciile auxiliare oferite de 75 de companii aeriene. Se pare că, pasagerii au adus un venit de 34,7 miliarde de dolari pentru acestea. Bagajele în plus și posibilitatea de a alege locul în avion asigură companiilor un profit substanțial. În primul an marcat de pandemie, când cererea a scăzut considerabil, Wizz Air s-a clasat pe primul loc.

Este pentru prima dată când compania fondată în Ungaria conduce topul. Ani la rând, acesta a fost condus de companii din America de Nord precum Spirit, Viva Aerobus sau Allegiant . Din veniturile totale 55,9% au fost generate din taxe. În 2019, acest procent era de 45,4% . Rezultatul înregistrat de Wizz Air este un record mondial. A fost cea mi mare performanță înregistrată vreodată de o companie aeriană. Până acum, Viva Aerobus a obținut cel mai mare procent, acesta fiind de 47,6%, realizat în 2018.

Grupul Ryanair se clasează pe locul șapte, cu venituri adiționale de 36,7% din venitul total. În 2020, prețul biletelor a fost mai mic, din cauza pandemiei. Liniile aeriene au oferit reduceri foarte mari. Costul serviciilor, în aceeași perioadă, a fost mai mare comparativ cu alți ani.

Alte companii aeriene care au înregistrat procente mari din servicii, după Wizz Air, sunt Spirit – 55,8%, Viva Aerobus  – 52,6% și Allegiant – 51,8%. Locul cinci este ocupat de Fronteir  cu 49,2%. Apoi, topul este completat de  Volaris – 42,9%, Ryanair Group – 36,7%, Pegasus – 33,8%, Vietjet Air  – 33,4% și Southwest – 27,9%.

Astfel că, atunci când îți cumperi un bilet de avion trebuie să iei în calcul și costurile adiționale. Chiar dacă biletul este mai ieftin vei plăti mai mult pentru un bagaj în plus sau un loc în avion la fereastră.