04 ian. 2021 | 07:30

VIDEO iPhone 12 Pro Max versus Xiaomi Mi 11: cel mai puternic router Wi-Fi, testat pe un stadion

ACTUALITATE
VIDEO iPhone 12 Pro Max versus Xiaomi Mi 11: cel mai puternic router Wi-Fi, testat pe un stadion

În ultimii ani, performanța echipamentelor de rețelistică a crescut destul de mult, mai ales pe partea de wireless. Pentru că particularitățile tehnice sunt însă greu de explicat, Xiaomi s-a gândit la un test ușor de înțeles.

În urmă cu scurt timp, Xiaomi a dezvăluit cel mai nou și mai rapid router din portofoliul companiei, Xiaomi Mi Router AX6000. Acesta este și unul dintre cele mai rapide routere din lume, datorită certificării Wi-Fi 6E, un upgrade față de Wi-Fi 6. Prețul de achiziție este de aproximativ 90 de dolari, dar, în prima etapă de disponibilitate, va putea fi achiziționat doar în China, începând cu 8 ianuarie.

Cu scopul de a ilustra avantajul tehnologiei Wi-Fi 6E într-o manieră care s-ar putea să devină virală, chinezii și-au instalat noul router pe un stadion de dimensiuni generoase, exact în centru. Ca echipamente de test, au fost folosite două telefoane de top, Apple iPhone 12 Pro Max și recent anunțatul Xiaomi Mi 11. Conexiunea de bază introdusă în router pentru acest test a fost de 800 Mbps.

Ca referință, deși este fascinant, un astfel de test este departe de a fi științific și nici nu se desfășoară într-un mediu controlat, fără interferențe. De fapt, are ca scop ilustrarea avantajului teoretic al noii tehnologii ”în câmp deschis”, atunci când routerul interacționează cu dispozitive compatibile.

Dacă nu stai foarte bine cu timpul, a ieșit victorios detașat telefonul de top al celor de la Xiaomi, dar există o explicație logică pentru asta, folosește un modem mai nou și mai rapid de la Qualcomm. Apple a suferit o înfrângere pentru că în iPhone 12 utilizează un modem Qualcomm X55 dotat cu FastConnect 6800. Lansat mai târziu cu câteva luni, Mi 11 integrează un Qualcomm X60 cu FastConnect 6900. Acesta din urmă utilizează în plus pentru comunicații și banda de 6GHz.

Una peste alta, viitorul wireless sună foarte bine, dacă ești dispus să-ți schimbi toate echipamentele din casă pentru a le face compatibile cu un astfel de router.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele