Victoria la care nu te așteptai: singurul domeniu care a făcut valuri în pandemie, ce au cumpărat oamenii

Victoria la care nu te așteptai: singurul domeniu care a făcut valuri în pandemie, ce au cumpărat oamenii

Într-o perioadă în care majoritatea domeniilor au fost grav lovite de pandemie, un singur spectru de activități a generat un profit peste așteptări, ajutat de telemuncă și școală online.

Canalys și-a făcut un obicei din a oferi o imagine de ansamblu e pieței de sisteme desktop și laptopuri, în fiecare trimestru al anului. Fiind vorba de un final de deceniu, de această dată, compania a făcut un efort suplimentar. În graficul de mai jos a sintetizat și schimbările din acest domeniu pe ultimii zece ani.

În al patrulea trimestru din 2020, pentru al treilea trimestru consecutiv, piața de sisteme s-a aflat într-o perpetuă creștere, după o perioadă de scădere aproape constantă din 2012 și până anul trecut. Pandemia a mutat oamenii de la birou în confortul căminului, iar această nouă normalitate s-a reflectat în achiziții masive de laptopuri și desktopuri.

Conform datelor agregate de Canalys, piața globală de laptopuri și desktopuri a crescut constant în 2020. În trimestrul trei vorbeam de o creștere cu 13% față de aceeași perioadă din 2019, iar în perioada sărbătorilor dominată de cadouri, trimestrul patru s-a reflectat într-o creștere de 25% față de finalul anului anterior.

Singura perioadă din 2020 care a păstrat trendul început acum opt ani a fost primul trimestru, dar lucrurile au luat rapid o turnură când am fost nevoiți să rămânem toți în casă. În final, pe întregul an 2020, s-a înregistrat o creștere de 11% față de 2019 cu 297 milioane de sisteme livrate, dintre care, 235,1 milioane au fost notebook-uri și stații mobile de lucru. Dacă ne referim exclusiv la desktopuri, acestea au înregistrat o scădere de 22%, până la 61,9 milioane de unități, față de 2019.

Dacă ai o afinitate pentru branduri, Lenovo pare să facă cea mai bună treabă la capitolul vânzări de sisteme, cu o creștere de 29% de la an la an, ocupând aproximativ un sfert din piață – 24,5%. HP se află pe locul al doilea cu 67,6 milioane și o creștere de 7% de la an la an. Dell a livrat 50 de milioane de PC-uri pentru a ocupa ultima poziție de pe podium. Apple este pe patru, iar Acer pe cinci, cu 22,6, respectiv 20 de milioane de unități.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: