2020, succes nesperat pentru tehnologia care părea în declin: ce s-a întâmplat anul trecut

2020, succes nesperat pentru tehnologia care părea în declin: ce s-a întâmplat anul trecut

2020 a fost un an atipic și multe comportamente s-au schimbat. Pentru unii a adus un succes.

Piața de PC-uri a crescut anul trecut, marcând o spectaculoasă revenire după mai mulți ani de declin. Practic, când nimeni nu prea mai cumpăra computere clasice, aceste dispozitive au fost din nou la mare căutare. Și asta pentru că multă lume a stat acasă.

Datele IDC arată că PC-urile au înregistrat în 2020 cea mai mare creştere din ultimul deceniu – undeva între 11% și 13%.

Piața PC-urilor în creștere. La fel și platformele de streaming

Cei de la Canalyst spune că au fost livrate 297 de milioane de PC-uri în 2020, în vreme ce IDC a numărat 302 milioane de unităţi livrate. De aici şi diferenţa de estimare a creşterii anuale dintre cele două companii de analiză a pieţei. Este, practic, cea mai mare creştere a acestei pieţei din 2010, când piaţa câştiga 13,7%.

Şi asta în ciuda problemelor de stocuri. Producătorii de laptopuri, de exemplu, s-au confruntat cu lipsa anumitor componente, ceea ce s-a văzut aproape pe tot parcursul anului în stocurile magazinelor. Motorul acestei creşteri este, în mod evident, lucrul de acasă, forţat de pandemie. Când lucrează de acasă, oamenii preferă în continuare un PC, decât o tabletă sau alt device mobil, contrar a ceea ce susţine Tim Cook când Apple lansează noi modele de iPad.

Lenovo este considerat liderul pieţei, urmat de HP, Dell, Apple şi Acer.

Cum multă lume a stat acasă, a crescut și timpul petrecut pe platformele de streaming video. Anul trecut, Twitch a cumulat anul trecut 17 miliarde de ore, timp petrecut de utilizatori urmărind transmisiunile video. Este o creştere de 83% faţă de cele 9 miliarde de ore din urmă cu un an.

Cu 3,59 miliarde de ore transmise, Facebook Gaming a crescut anul crescut anul trecut cu 166% faţă de 2019.

În cu totul altă ligă se află YouTube Gaming, care a trecut de 100 de miliarde de ore anul trecut, cumulând transmisiunile live cu cele înregistrate. Peste 40 de milioane de canale active există pe zona de jocuri a platformei deţinute de Google. Dincolo de “greii” pieţei, în 2020 s-a remarcat şi DLive, o platformă nouă de streaming live, care a avut anul trecut 59 de milioane de ore de transmisiuni live.

Luna decembrie a fost deosebit de productivă pentru serviciile de live streaming. Facebook Gaming şi Twitch şi-au bătut propriile recorduri lunare, cu 388 milioane de ore respectiv 1,7 miliarde de ore de live stream-uri cumulate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: