Viața de copil, mai grea ca niciodată: câți sunt obligați să muncească, la nivel global

Viața de copil, mai grea ca niciodată: câți sunt obligați să muncească, la nivel global

Un număr record de copii ajung să fie forțați să muncească la fel ca un adult într-un număr foarte mare de țări. Din păcate, ne confruntăm cu cele mai mari valori din ultimii 20 de ani.

Organizația Națiunilor Unite atrage atenția asupra unei situații foarte grave la nivel global. În cel mai recent raport pe marginea subiectului, ONU insistă pe faptul că nu s-au mai aflat atât de mulți copii în câmpul muncii de 20 de ani, iar această realitate ar fi trebuit să dispară de mult timp. În cel mai rău caz, ar fi trebuit să se sesizeze un trend descendent.

Pandemia de Covid-19 a fost dezastruoasă pentru copii. Deși s-au îmbolnăvit puțini, un număr foarte mare dintre ei au fost nevoiți să lucreze. Pentru prima oară în ultimele două decenii, s-a înregistrat o creștere a micuților nevoiți să intre în câmpul muncii.

Un raport comun al OIM şi UNICEF estimează că, la începutul anului 2020, 160 de milioane de copii erau obligaţi să muncească, cu 8.4 milioane mai mult decât în urmă cu patru ani. Mai tristă decât realitatea actuală sunt însă perspectivele de viitor. Dacă se adeveresc previziunile actuale privind creşterea sărăciei globale, încă nouă milioane de copii vor fi forţaţi să muncească până la sfârşitul anului viitor, potrivit raportului.

În teorie, unii analiști sunt mai optimiști decât atât în ceea ce privește viitorul, dar asta nu contrazice situația din momentul de față. Conform modelelor statistice realizate de Claudia Cappa, coautor al studiului, valoarea estimată mai sus ar putea fi de cinci ori mai mare decât realitatea. „Dacă protecţia socială scade în raport cu nivelul actual, din cauza măsurilor de austeritate şi a altor factori, numărul copiilor obligaţi să muncească ar putea să crească cu 46 de milioane” până la sfârşitul anului 2022, a explicat Cappa pentru AFP.

Acest raport este publicat o dată la fiecare patru ani și, conform celei mai recente iterații, jumătate dintre copiii care ajung să lucreze au vârsta între 5 și 11 ani. Pandemia de coronavirus nu a făcut decât să amplifice o problemă existentă. Tendinţa ascendentă a început înainte de perturbarea economiei globale de anul trecut și marchează un punct de cotitură faţă de cele 94 de milioane de copii care munceau în perioada 2000 – 2016. În cea mai grea perioadă a pandemiei, unul din zece copii muncea.

Totul pleacă de la sărăcie, iar ONU avertizează că problema s-ar putea amplifica dacă nu se iau măsuri pentru ajutorarea familiilor aflate într-o situație dificilă. „Pierdem teren în lupta împotriva muncii realizate de copii şi anul trecut nu a uşurat lucrurile”, a subliniat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

Revenind însă la statistici, fenomenul detaliat mai sus afectează băieţii într-o mai mare măsură, aceştia reprezentând 97 de milioane din totalul de 160 de milioane de copii care munceau la începutul anului 2020. În același timp, s-a înregistrat o creștere îngrijorătoare a numărului de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 17 ani care fac o muncă periculoasă, ce poate avea un efect direct asupra dezvoltării, educaţiei sau sănătăţii lor; o categorie ce include sectoare periculoase precum mineritul sau pescuitul sau faptul de a lucra peste 43 de ore pe săptămână, ceea ce face ca orice şcolarizare să fie aproape imposibilă.

Cea mai afectată regiune de pe glob de această situație este Africa subsahariană. Numărul copiilor forțați să muncească acolo este cu 16,6 milioane mai mare comparativ cu cifrele înregistrate în 2016.

Citește și:
Etichete: