Facturile românilor la energie electrică și gaze naturale, schimbate, din nou: ce se întâmplă cu ajutorul de la stat, în România

Facturile românilor la energie electrică și gaze naturale, schimbate, din nou: ce se întâmplă cu ajutorul de la stat, în România

Deja de câteva luni, se discută de un mecanism prin care să fie ajutați românii de către statul român, în contextul scumpirilor la energie electrică și gaze naturale. Detaliile au fost acum bătute în cuie și urmează să intre în vigoare de la 1 noiembrie, peste mai puțin de o lună.

Cu mai puțin de o zi înainte de moțiunea de cenzură care are mari șanse să îngroape Guvernul condus de Florin Cîțu, șeful guvernului a adoptat pe repede înainte pe mai multe modificări legislative importante. Printre ele se numără și modificarea schemei de compensare a facturilor la gaze și electricitate pentru consumatorii casnici. Ca de fiecare dată, ajustările s-au realizat printr-o Ordonanță de Urgență.

Ce se întâmplă cu ajutorul de la stat la gaz și curent: cine îl primește, în ce condiții

Detaliam ieri modul în care statul român a decis să ajute o mare parte din populația României prin subvenționarea unei părți din facturile la energie electrică și gaze naturale. Din păcate, astăzi s-a schimbat schimbarea, ”pe ici, pe colo, în punctele esențiale”.

A rămas însă nemodificate particularitățile de fond. Ajutorul se acordă în perioada 1 noiembrie – 31 martie pentru toți românii, indiferent de venituri, cu condiția să nu depășești 1000 de kWh la curent și 1000 de metri cubi la gaze naturale consumate, pe întreaga perioadă. Ajutorul la energie electrică este de 21 de bani/kWh, în timp ce la gaz discutăm de o compensație de 25% din factura lunară.

În privința lucrurilor care s-au schimbat, acum există praguri lunare de gaz și curent pe care ar fi bine să nu le depășești, dacă vrei să primești subvenția. La curent, discutăm de 200 kWh pe lună, în timp ce la gaz, valorile variază în funcție de temperaturile estimate pentru lunile respective. Este vorba, în ordine, de 150 metri cubi în noiembrie, 250 metri cubi în decembrie, 250 în ianuarie, 200 în februarie și 150 în martie.

Ca o veste bună, te vei bucura de discounturi și în cazul în care depășești valorile menționate mai sus cu un maxim de 10%. “Este acceptabilă și se decontează o marjă favorabilă de consum corespunzătoare unei depășiri lunare a limitelor de consum stabilite în Tabel 1 cu maximum 10 % aplicată la limita lunară stabilită”, se arată în textul Ordonanței.

Citește și: