Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină

Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină

2021 a venit cu o veste proastă pentru șoferi. Vorbim de-o creștere a prețului combustibililor după ce vreme de aproape un an a fost o scădere majoră.

În 2020, prețul la benzină și motorină a scăzut la un nivel similar celui din anii 2010. Între timp, pe fondul deschiderii unor granițe și revenirii la măsuri mai relaxate, prețurile încep să crească. Totuși, prețul de la pompă nu e direct corelat cu cererea de petrol.

La nivel global, cererea de petrol scade, iar producătorii încearcă să sprijine preţurile prin reducerea producţiei. Rusia şi Kazahstanul îşi vor majora producţia cu 75.000 de barili pe petrol pe zi în februarie şi 75.000 bpd în martie, conform negocierilor dintre Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,12 dolari luni, ajungând la închidere la valoarea de 54,98 dolari.

Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină în România

Pentru unii șoferi încă sunt vești bune. De exemplu, în Galați, benzina e la 4,51 lei pe litru. E cel mai scăzut preț din România. Motorina, la fel, e de la 4,45 lei. E, totodată, un oraș în care motorina e mai ieftină decât benzina, situație care stă exact invers la nivel național.

În București, motorina și cu cel mai scăzut preț se apropie de 5 lei: 4,96 lei. Benzina e la 4,87 lei, iar GPL e la 2,52 lei. Dintre orașele mari, cele mai bune prețuri mici sunt în Constanța: 4,88 lei pentru benzină și 4,86 lei pentru motorină.

Totuși, prețurile vor continua să crească, tocmai de aceea vei vedea tot mai des valori de peste 5 lei pe litru. Merită reținut că, de la 1 ianuarie, combustibilul s-a scumpit cu 6 bani, în medie, pe litru ca urmare a majorărilor de accize operate conform Codului fiscal.

De la 1 ianuarie, acciza pentru benzina fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, în creştere de la 1.773,46 pe mia de litri. Pentru motorină, acciza a crescut la 1.674,55/mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri. O evoluție a prețului din ultimul an o vezi aici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: