13 apr. 2021 | 10:00

Vaccinul împotriva Covid-19 pentru copii, aproape gata: ar putea apărea în câteva săptămâni

ACTUALITATE
Vaccinul împotriva Covid-19 pentru copii, aproape gata: ar putea apărea în câteva săptămâni

În timp ce AstraZeneca face eforturi semnificative de marketing pentru ”a-și spăla păcatele”, mai durează puțin până când Pfizer și Moderna vor fi administrate copiilor.

În timp ce spitalele din întreaga lume au început să găzduiască din ce în ce mai mulți tineri și copii bolnavi de Covid-19, aceștia nu au avut nicio șansă la administrarea unui vaccin. Soluțiile de imunizare aflate acum în circulație au fost testate doar pe adolescenți de la 16 și 18 ani în sus. Din fericire, nu mai durează mult, iar această situație se va remedia.

„Dacă totul va merge bine, sperăm ca până în luna mai să avem aprobarea primului vaccin pediatric împotriva COVID-19”, este previziunea imunologului Antonella Viola de la Universitatea din Padova. Anunțul vine după ce „vineri, Pfizer a prezentat la FDA, organismul de reglementare a vaccinurilor din SUA, cererea de aprobare pentru utilizarea de urgență a vaccinului său pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, potrivit Adnkronos, citat de Rador.

Într-o etapă similară de certificare sau aprobare, cel puțin în SUA, se află și serul de imunizare de la Moderna. „În ceea ce privește copiii cu vârsta sub 12 ani, studiile clinice abia au început atât pentru Pfizer, cât și pentru Moderna și, prin urmare, va fi nevoie de mai mult timp”, atrage atenția expertul.

„Reamintim că, deși în acest moment vaccinarea tinerilor și a celor foarte tineri nu este prioritară, implicarea lor în campania de vaccinare va fi la un moment dat esențială nu numai pentru protecția individuală, ci mai ales pentru a limita circulația virusului”, subliniază imunologul de la Universitatea din Padova.

Anunțul vine în contextul în care spitalele din SUA au ajuns să fie pline de tineri bolnavi de Covid-19 în stare gravă. „Ceea ce vedem acum într-o grămadă de locuri sunt bolnavi, tineri – tineri spitalizaţi, în timp ce în prima parte a pandemiei era vorba în primul rând de persoane mai în vârstă”, a spus Jonathan Reiner, analist medical şi profesor de medicină şi chirurgie la Universitatea George Washington.

Cu toții au fost infectați cu tulpina britanică, care a devenit dominantă în aproape fiecare colț al mapamondului. „Cei nevaccinaţi – aceştia sunt oamenii care se infectează – vedem un număr mare de tineri şi sunt cei pe care îi vedem acum în spitale”, a adăugat cercetătorul.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele