De la lista de așteptare până la vaccinarea efectivă: când vei știi cât ai de așteptat, cu adevărat

De la lista de așteptare până la vaccinarea efectivă: când vei știi cât ai de așteptat, cu adevărat

La momentul de față, aproximativ 550.000 de români se află pe listele de așteptare pentru vaccinare. Din păcate, aproape toți nu au nici cea mai vagă idee despre momentul efectiv al vaccinării. Această realitate se va remedia însă în curând.

Conform datelor furnizate de platforma online vaccin.live, la ora actuală, în România, avem 1151 de centre de vaccinare. Așteptând să se vaccineze sunt 548.496 de români. Cei mai mulți dintre ei speră la Pfizer, 513.307, în timp ce doar 26.190 vor să se vaccineze cu Moderna și 8999, cu AstraZeneca.

Marea problemă este însă că platforma de vaccinare, în forma ei actuală, nu oferă estimări legate de momentul estimativ în care o persoană de pe lista de așteptare se poate imuniza. Această situație se pare că se va remedia în următoarele 2-3 zile, conforma datelor furnizate de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

În teorie, funcția cu pricina ar fi fost implementată mai devreme, dar s-au făcut eforturi pentru operaționalizarea a peste 170 de centre noi. „Prioritatea a fost operaţionalizarea acestor centre noi, însă în următoarele două-trei zile va fi disponibilă şi această cerinţă operaţională de a afişa numărul de persoane care se află în faţă şi care este ritmul de vaccinare în centrul respectiv (…) Pot să vă spun că în momentul de faţă avem 1.151 de centre din care 792 de centre sunt cu vaccin de la Pfizer, circa 84 sunt centre cu vaccin de la Moderna, circa 275 sunt centre care primesc vaccin de la AstraZeneca”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță la Digi24, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește ritmul de vaccinare, începând de mâine, 13 aprilie, acesta va ajunge la 80.000 pe zi, la nivel național. „M-am uitat pe programările de săptămâna următoare. Începând (…) de marţi, vom avea circa 80.000 de persoane vaccinate. Avem în momentul de faţă aproximativ 80.000 de persoane în fiecare zi care sunt deja programate şi au ocupat un loc în centrele de vaccinare, circa 60.000 sunt cu Pfizer, circa 10.000 cu Moderna, restul cu AstraZeneca”, a spus medicul.

Din câte se pare, având în vedere ritmul scăzut al imunizării cu AstraZeneca, este foarte probabil ca acele centre să treacă la Johnson & Johnson, când vaccinul va deveni disponibil în țara noastră. Ca referință, rapelurile cu AstraZeneca încep pe 14 aprilie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: