12 apr. 2021 | 08:23

Câți oameni s-au îmbolnăvit după două doze de vaccin: așa știi cât de bine funcționează imunizarea

ACTUALITATE
Câți oameni s-au îmbolnăvit după două doze de vaccin: așa știi cât de bine funcționează imunizarea

Foarte mulți dintre cei care au decis să refuze vaccinarea își bazează decizia pe faptul că s-ar putea îmbolnăvi chiar și după imunizare. Acum, avem o statistică oficială în acest sens.

Într-o intervenție la Digi 24, coordonatorul campaniei de vaccinare a discutat, printre altele, despre imunitatea pe care o obține o persoană imunizată cu două doze de vaccin. Practic, a fost vorba de indivizi care au urmat schema completă de vaccinare. Este important de reținut că valoarea oferită nu a fost defalcată pe tipuri de vaccin, Pfizer, Moderna, AstraZeneca.

În cazul acestora, există în continuare o șansă infimă de a se mai infecta cu noul coronavirus, dar chiar și dacă sunt depistați pozitivi, de obicei, au parte de o formă asimptomatică a bolii sau o formă ușoară. Dincolo de detaliile de fond, însă, partea cea mai importantă a ecuației este că doar 0,19% dintre toți cei vaccinați cu două vaccinuri au mai fost depistați pozitiv până la această oră. A fost vorba de 1080 de persoane.

“După a doua două circa 1.080 de persoane ceea ce înseamnă 0,19 la sută din numărul total al celor care au efectuat cele două doze şi intervalul mediu de diagnostic de la cea de a doua doză era între 10 şi 14 zile. Noi ştim că beneficiile după doza de rapel sunt undeva după ziua zece ceea ce înseamnă că momentul expunerii era mult mai devreme faţă de când se împlinesc aceste beneficii maximale”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Forma de Covid-19 cu care s-au îmbolnăvit aceștia a fost una ușoară sau asimptomatică. “Majoritatea au fost forme asimptomatice sau minim simptomatice, forme uşoare. Acele persoane fiind diagnosticate de cele mai multe ori cu ocazia unor testări periodice şi nu pentru că aveau o simptomatologie caracteristică de covid-19 şi inclusiv în Israel din acele cazuri care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-Cov-2 după cea de-a doua doză şi care statistic aveau tulpină sud-africană pentru că şi în Israel predominantă e tulpina britanică, nu erau neaparat cazuri de severitate crescută. Vaccinarea este importantă pentru prevenirea formei severe chiar şi în aceste variante virale”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele