19 apr. 2021 | 10:00

Un nou accident grav provocat de o Tesla Model S: nu era nimeni la volan

ACTUALITATE
Un nou accident grav provocat de o Tesla Model S: nu era nimeni la volan

Autoturismele din seria Tesla Model S sunt unele dintre cele mai deștepte din lume, cu o serie de funcții avansate care le oferă posibilitatea deplasării autonome. Din păcate, sunt departe de fi perfecte.

În teorie, nicio mașină comercializată la nivel global nu ar trebui să se poată deplasa fără un șofer la volan. Chiar dacă acesta poate lua mâinile de pe volan în cazul mașinilor cu funcții de pilot automat, ar fi bine să fie atent la drum pentru a prelua imediat controlul mașinii în cazul unei eventuale probleme.

Din păcate, se pare că Tesla nu este foarte strictă când vine de impunerea prezenței la volan a șoferului, nici măcar în cadrul modelului său cel mai scump, Model S. Aceasta este concluzia preliminară în cazul unui accident raportat de Wall Street Journal și Reuters.

Doi bărbați și-au pierdut viața în Houston, Texas, după ce o Tesla Model S din 2019 a intrat într-un copac. Nu era nimeni la volan. Un bărbat era în scaunul din dreapta, în timp ce al doilea pasager era pe bancheta din spate. Primul avea 59 de ani, iar cel de al doilea avea 69 de ani.

Până la această oră, există câteva întrebări legate de circumstanțele accidentului. De exemplu, nu se știe dacă funcția Autopilot era activă la momentul ciocnirii. Nu există momentan un comunicat oficial din partea Tesla pe marginea subiectului.

Conform primelor indicii, însă, cei doi pasageri au înțeles greșit limitările tehnologiilor integrate de Tesla pentru circulație autonomă în autoturismul său de top, Model S. Foarte mulți oameni supraestimează tehnologii precum Autopilot sau Full Self-Driving, în parte din cauza denumirii înșelătoare. Pe de altă, funcții precum Full Self Driving ar trebui să te notifice să pui mâna pe volan, în cazul în care mașina nu se descurcă singură într-un anumit set de circumstanțe.

Revenind însă la accident, acesta a fost foarte problematic, din cauza bateriilor masive care au dus la un incendiu ce a durat aproximativ patru ore până să fie stins. Pompierii au ajuns să contacteze Tesla în acest scop, pentru a le cere ajutorul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele