08 apr. 2021 | 18:45

Tesla, ținută pe loc în Germania: de ce întârzie să înceapă producția lângă Berlin

ACTUALITATE
Tesla, ținută pe loc în Germania: de ce întârzie să înceapă producția lângă Berlin

Tesla are planuri mari în Germania pentru 2021. Vrea să dea drumul la treabă în uzina de lângă Berlin, dar lucrurile nu merg cum și-ar dori Musk.

Tesla și-a construit prima uzină de pe teritoriul Europei și a doua din afara SUA lângă Berlin, capitala Germaniei. Vrea să pornească producția chiar anul acesta, dar lucrurile nu prea merg așa cum vor americanii. Tesla dă vina pe birocrația excesivă din Germania și critică procesul îndelungat de aprobare a tuturor autorizaților.

Constructorul a făcut publică o scrisoare în care-și arată nemulțumirile.

Tesla, iritată că Germania o ține pe loc

Constructorul american acuză că viitoarea uzină ar ajuta la combaterea încălzirii globale prin extinderea mobilităţii electrice. Cu alte cuvinte, cu cât mai repede se dă drumul la producție, cu atât mai mult cresc șansele ca pe străzi să ajungă mașini nepoluante.

Doar că, din câte se pare, Germania are altă agendă.

Procesul de eliberare a tuturor autorizațiilor e unul îndelungat și e impus de legislaţia germană. Tesla insistă că tocmai acest lucru e în contradicţie cu urgenţa implementării unor astfel de proiecte de care este nevoie pentru combaterea schimbărilor climatice. Musk dă semne, așadar, că și-a pierdut răbdarea.

Pentru Tesla „este deosebit de iritant” că nici la 16 luni după ce a depus cererea nu există un calendar clar cu privire la eliberarea autorizaţiei definitive, se arată în scrisoare.

”Cea mai gravă problemă”

„Cea mai gravă problemă”, susţine Tesla, este că în conformitate cu actualele legi şi proceduri, proiectele destinate combaterii schimbărilor climatice şi cele care accelerează această problemă sunt tratate în mod egal.

Cum spuneam, Musk are planuri mari și e ținut pe loc.  Vrea să construiască rapid o uzină în Germania, la Gruenheide, în apropiere de Berlin. Au trecut 16 luni și procesul e îngreunat. Prin comparație, uzina din China, prima uzină Tesla din afara Americii, a fost gata în 11 luni.

Construcţia uzinei din Germania a demarat datorită unei autorizaţii temporare, în condiţiile în care o autorizaţie finală din partea landului Brandenburg nu a fost încă emisă până nu vor fi soluţionate plângerile formulate de ONG-urile de mediu şi cele ale locuitorilor din zona unde ar urma să fie construită viitoarea uzină. Au fost depuse numeroase petiții în acest sens, unele referitoare inclusiv la fauna din zonă.

Tesla ar vrea să inaugureze uzina în această vară pe terenul care a costat aproape 41 de milioane de euro. În prima uzină Tesla din Europa se vor fabrica 500.000 de vehicule anual: SUV-urile Model Y şi berlinele Model 3, potrivit țintei producătorului american.