02 apr. 2021 | 12:11

Cea mai ieftină mașină de la Tesla poate deveni realitate: cu cine bate palma Elon Musk pentru acest plan

ACTUALITATE
Cea mai ieftină mașină de la Tesla poate deveni realitate: cu cine bate palma Elon Musk pentru acest plan

Tesla a promis cea mai ieftină mașină din portofoliul său și pare că vrea să se țină de cuvânt. Numai că, pentru a-și atinge scopul, are nevoie de ajutor.

Tesla se uită spre alți producători auto pentru a-și onora promisiunea de a veni pe piață cu cea mai ieftină mașină electrică din portofoliul său. Planurile ar fi să livreze un autoturism care să coste doar 25.000 de dolari. Și o poate face chiar anul viitor, dacă lucrurile merg bine.

Pentru asta, însă, are nevoie de ajutor. Așa că apelează la japonezii de la Toyota.

Presa niponă scrie că Tesla și Toyota sunt în discuții avansate pentru a aduce pe piață un model Tesla extrem de ieftin și, pe cale de consecință, accesibil tuturor. Japonezii sunt cei care ar putea pune la dispoziția americanilor platforma de producție. Costurile ar fi ținute, în acest caz, jos.

Tesla are nevoie de ajutorul Toyota pentru cea mai ieftină mașină a sa

Dacă stai să te uiți în trecut, e lesne de înțeles de ce cei doi producători sunt acum în discuții. Cele două companii au mai colaborat în 2012, când a doua generație a modelului Toyota RAV 4 electric a fost produs cu baterii livrate de americani.

Deși niponii au vândut participația de puțin 3 procente la Tesla în 2017 – investiție de 50 de milioane de dolari la acea vreme, care azi ar fi valorat 20 de miliarde de dolari – CEO-ul Toyota și Elon Musk au păstrat o relație strânsă.  Deocamdată, parteneriatul n-a fost confirmat de niciuna dintre părți.

Dar Toyota are deja platformă de mașini electrice, unde scoate modele la prețuri accesibile, iar Tesla poate veni cu tehnologia. Așa ar putea ieși pe piață cea mai ieftină mașină Tesla.

Musk are planuri mari

Elon Musk promitea că un astfel de model va fi gata curând, va costa doar 25.000 de dolari și va fi complet autonom.

„Acesta a fost visul nostru dintotdeauna, să facem mașini electrice la prețuri mici”, spunea Elon Musk.

O mașină electrică ieftină și accesibilă înseamnă, de fapt, o baterie ieftină. Iar Tesla fix la asta lucrează. Nu numai că vrea să elimine cobaltul, dar vrea să ofere de cinci ori mai multă energie, de șase ori mai multă putere și cu 16% mai multă autonomie. Rezumatul: un sistem revoluționar, care ar permite inclusiv integrarea bateriilor în caroseria mașinii, reducând astfel greutatea acumulatorilor.

O mașină care costă 25.000 de dolari ar fi mult mai ieftină decât cel mai ieftin model Tesla, și anume Tesla Model 3 – care costă undeva la 35.000 de dolari. Dar ar mai fi un aspect de urmărit: dacă planul Tesla e pus în aplicare, atunci ar putea îngropa ce a făcut industria auto din Europa până acum.