01 sept. 2021 | 12:15

Un aliment produs în România, importat masiv și în acest an: de ce plătim o avere

ACTUALITATE
Un aliment produs în România, importat masiv și în acest an: de ce plătim o avere

În mod ciudat, România produce un aliment pe care îl importă și în același timp îl și exportă. Din punct de vedere agricol, anul acesta stăm mult mai bine decât anul trecut, astfel că exporturile acestuia au crescut.

Țara noastră și-a revenit după anul de debut al pandemiei și seceta la care am fost supuși anul trecut. 10% din ce aducem din afară continua să fie alimente, iar porumbul este unul dintre cele mai importate alimente. El este și cel mai exportat produs din categoria produselor alimentare.

2020 a fost un an care a marcat un record negativ pe piața produselor agroalimentare. Însă din ianuarie valoare mărfurilor aduse de peste graniță a crescut cu  10,4% și a continuat să crească.

Institutului Național de Statistică ne arată că în ianuarie 2021 țara noastră a importat produse în valoare de 6,5 miliarde de euro. Din acestea 10,6% au fost alimente. În ceea ce privește exporturile, valoarea lor a fost de 5,4 miliarde de euro. Produsele agroalimentare au avut doar o cotă de 9,4%.

Primele cinci luni ale anului ne confirmă același trend. Din valoarea totală de 38,7 miliarde de euro , 10,7% o reprezintă alimentele.

Porumbul este cel mai exportat produs din România.

Din statisticile primelor cinci luni ale anului, porumbul are valoarea cea mai mare dintre toate produsele. Dar această valoare nu este un complet reală. Importurile la porumb au avut o valoare de 220,6 milioane de euro, iar exporturile au fost 641 milioane de euro. Situația a fost generată, de producțiile mari din statele vecine, care au exportat mai mult pe piețele terțe. Acestea au trecut prin portul de la Constanța și astfel au fost înregistrate ca import în România.

Al doilea cel mai importat produs după porumb este carnea de porc. Valoarea acestuia se ridică, în primele cinci luni ale anului, la 201,8 milioane de euro. Producția internă deficitară, care generează doar o treime din necesarul de consum a dus la achiziționări masive străine.

O altă categorie la fel de importată sunt produsele de patiserie, o categorie care include foarte multe produse. Valoare importurilor este de 116,4 milioane de euro.