Energia electrică din România costă o avere și nu se va ieftini: se trimite la export

Energia electrică din România costă o avere și nu se va ieftini: se trimite la export

Energia electrică în România este mai scumpă decât în multe țări europene, unde salariile sunt mai mari de doi, trei ori. În timp ce costurile de producție au scăzut, prețul continuă să crească, dar se optează pentru export.

România a început să exporte energie electrică. Duminică dimineață a trimis peste granița cu Bulgaria aproximativ 150MW. În mare parte, sursa acestui surplus de curent electric a fost generat de hidrocentrale și instalații eoliene. Ca referință, țara noastră face o treabă foarte bună în tranziția către surse de energie regenerabile, chiar dacă este improbabil ca utilizatorii obișnuiți să aibă de câștigat financiar din acest detaliu.

În orice caz, Transelectrica a transportat ieri peste graniță aproximativ 150 MW. Valoarea a fost confirmată în preajma amiezii. La ora 11:45, consumul național era de aproximativ 6.138 MW, în timp ce capacitatea de producție în timp real era de 6.295 MW. Diferența dintre cele două valori se reflectă în export.

Întregul volum de energie electrică a plecat către Bulgaria începând cu ora 03:00 dimineața, până după amiază. Principala sursă de producţie a fost energia hidro – cu 30%, urmată de nuclear (22%) şi eolian (17%). Pe următoarele locuri se situau cărbunele – cu 16%, hidrocarburile (10%), fotovoltaic (2,4%) şi biomasă (1,08%).

Dincolo de aceste detalii tehnice, partea cea mai tristă este că România are cele mai mari prețuri la energie electrică din această regiune a Europei, aproximativ 38,53 de euro per megawatt, la egalitate cu Ungaria. Informația este extrasă dintr-un raport al bursei de energie OPCOM (Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale din România).

Ca să înțelegi mai bine situația neplăcută din România și pe acest front, ai în vedere valorile practicate de cehi și slovaci. În timp ce noi am exportat curent cu 38,53 euro per megawatt, același lucru l-au Cehia și Slovacia cu doar 22,52 de euro. Este absolut uimitor că cineva mai vrea să dea bani pe el.

Sursa: Strom-Report.de
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: