Tulpina de coronavirus braziliană, în România: este cea cu care te poți îmbolnăvi din nou, după vindecare

Tulpina de coronavirus braziliană, în România: este cea cu care te poți îmbolnăvi din nou, după vindecare

Conform studiilor preliminare desfășurate la nivel global, tulpina braziliană de coronavirus este cea mai periculoasă, atât din prisma ratei de infectare, cât și a abilității de infectare a persoanelor vindecate după infecția cu Covid-19.

Din păcate, tulpina braziliană de coronavirus a ajuns în România. Primele două cazuri au fost identificate ieri în București, conform unui anunț al Institutului Național de Sănătate Publică. Secvențierea probelor s-a făcut la Institutul Matei Balș din București. Ambele cazuri confirmate sunt din București.

Mai problematică decât prezența tulpinii la noi este însă că, într-unul dintre cele două cazuri, sursa infectării nu a putut fi stabilită. Ca urmare, noua formă de Covid-19 poate fi deja răspândită în rândul populației, cel puțin în Capitală.

Unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din București, simptomatic, având condiții medicale preexistente, dar fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID 19. În concluzie, sursa infectării nu a fost stabilită, arată Institutul Național de Sănătate Publică.

Al doilea caz este un bărbat, în vârstă de 57 de ani, tot din București, simptomatic, având condiții medicale preexistente și care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi. Pentru ambele cazuri se realizează la această oră anchete epidemiologice.

Acest anunț îngrijorător vine după ce, în urmă cu 3 zile, în țara noastră au fost confirmate și primele două cazuri de infectare cu noua tulpină SARS-Cov2 din Africa de Sud. În ceea ce privește tulpina din Marea Britanie, aceasta este deja dominantă în România și reprezintă motivul principal al creșterii cazurilor din ultimele săptămâni.

Tulpina braziliană de coronavirus sau varianta P.1, după cum îi spun cercetătorii, a fost detaliată de curând de The New York Times. Primele cazuri au fost identificate la finalul lunii decembrie. Până la această oră, există deja trei studii care oferă o istorie îngrozitoare a creșterii uriașe pe care tulpina P.1 a avut-o în orașul amazonian Manaus. Cercetătorii consideră că tulpina braziliană a apărut în acest oraș și apoi a alimentat o creștere record a cazurilor de Covid-19. Studiile au descoperit că P.1. a ajuns să domine orașul, parțial din cauza faptului că este extrem de contagioasă.

Cea mai mare problemă a acestei tulpini este însă desprinsă din faptul că are capacitatea de a infecta unii oameni care avea imunitatea în fața Covid-19 formată prin vindecarea de boală. Experimentele de laborator sugerează că P.1 ar putea slăbi efectul protector al vaccinului chinezesc utilizat acum în Brazilia.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: