Dacă te-ai îmbolnăvit de coronavirus, o vei face din nou: cât de gravă este tulpina de Covid-19 din Brazilia

Dacă te-ai îmbolnăvit de coronavirus, o vei face din nou: cât de gravă este tulpina de Covid-19 din Brazilia

Cercetătorii continuă să analizeze cu atenție noile tulpini de coronavirus care ajung să fie răspândite în rândul populației și, cel puțin una dintre ele, este foarte periculoasă.

Deși am discutat timp de câteva luni de tulpina de Covid-19 răspândită în Marea Britanie, acum, toată atenția este concentrată asupra variantei de coronavirus provenită din Brazilia. Aceasta deja a început să se răspândească la nivel global, iar cei care au avut boala sunt susceptibili de reinfectare într-o proporție majoritară.

Varianta de coronavirus din Brazilia „ar putea reinfecta 60% dintre persoanele care au avut deja boala”. Anticorpii dobândiți după vindecare nu au efect în cazul variantei P1. Această concluzie îngrijorătoare atrage atenția asupra vitezei uimitoare cu care noua tulpină a progresat în rândul populației în doar 8 săptămâni, devenind tulpina majoritară.

„Cu alte cuvinte, dacă 100 de persoane au fost infectate anul trecut, undeva între 25 şi 61 dintre ele sunt susceptibile la infecţia cu P1. În mod surprinzător, am constatat că sunt în creștere rapidă cazurile”, a declarat profesorul Ester Sabino. Deși se verifică tulpina de Covid-19 cu care este infectat un pacient doar în cazul unui număr foarte mic de persoane, Organizația de Sănătate Publică din Anglia a semnalat deja în Marea Britanie șase cazuri cu varianta de coronavirus din Brazilia.

Profesorul Sharon Peacock, director COG-UK şi microbiolog la Universitatea Cambridge, a declarat că nu există încă dovezi dacă imunitatea la varianta Kent ar putea proteja sau nu împotriva P1: „Ştim că P1 s-a răspândit în destul de multe ţări şi 25 de ţări au raportat prezenţa acestuia. Deci, este răspândit în întreaga lume”, a explica oficialul universitar.

Oamenii de ştiinţă au fost şocaţi când Manuas a fost măturat de un al doilea val de coronavirus, deoarece primul val a fost atât de sever. Până în octombrie, 76% din populaţie a dezvoltat anticorpi, de aceea se aştepta ca acest lucru să genereze un grad ridicat de imunitate. Alarma a fost declanşată când infecţiile au crescut din nou în 2021, iar secvenţierea genomică a identificat P1 drept vinovat. Această nouă variantă a arătat 17 mutaţii, dintre care 10 sunt legate de proteina crucială în ceea ce priveşte modul în care virusul pătrunde în celulele umane.

În momentul în care s-a realizat examinarea probelor virale vechi, concluzia la care s-a ajuns este că noua tulpină a apărut pentru prima dată în Brazilia în noiembrie. Cercetările braziliene sugerează că P1 este de 1,2 şi 1,4 ori mai transmisibil decât variantele iniţiale de coronavirus.

Citește și: