19 ian. 2021 | 08:00

Primele informații despre noua mutație de coronavirus: cât e de periculoasă tulpina din Africa de Sud

ACTUALITATE
Primele informații despre noua mutație de coronavirus: cât e de periculoasă tulpina din Africa de Sud

În aceeași perioadă în care o tulpină de coronavirus din Marea Britanie a început să facă ravagii la nivel global, a ajuns online primele detalii despre o mutație din Africa de Sud. Acum, se știu mai multe și despre aceasta din urmă.

Intitulată 510Y.V2, tulpina de Covid-19 provenită din Africa de Sud începe să nu mai fie un mister printre cercetători. Aceasta a fost identificată inițial în luna octombrie a acestui an, dar abia acum au înțeles oamenii de știință care sunt diferențele față de alte forme răspândite mai mult sau mai puțin global. 

Similar cu tulpina din Marea Britanie, aceasta nu este mai mai mortală și nici nu se reflectă într-o formă mai gravă a bolii la pacienții infectați. În schimb, problemele vin din faptul că este mai contagioasă, conform unui grup de experți sud africani.

Numită 510Y.V2, această mutaţie „este cu 50% mai transmisibilă”, dar „nimic nu arată că noua tulpină este mai severă”, a declarat Salim Abdool Karim, epidemiolog şi copreşedinte al comitetului ştiinţific al Ministerului sud-african al Sănătăţii.”Dacă pacienţii sunt mai puţin numeroşi, mortalitatea în spital nu s-a schimbat” între primul şi al doilea val, a subliniat un specialist membru al grupului, Waasila Jassat. Datele din spatele acestor afirmații au fost colectate în principal din focare de contaminare situate în Africa australă.

Pentru context, Africa de Sud numără peste 1,3 milioane de cazuri de coronavirus, dintre care circa 37.000 de morţi. Grav lovită de al doilea val al pandemiei, ţara a înregistrat luni o scădere cu 23% a numărului de cazuri raportate zilnic, a anunţat ministrul Sănătăţii, Zweli Mkhize.

Oficialul încearcă însă să atragă atenția oamenilor asupra faptului că, deși a fost depășit ”punctul de inflexiune” al celui de al doilea val, ”este prea devreme pentru a sărbători”. Din păcate, în Africa de Sud, internările au crescut cu 18,3% în raport cu săptămâna precedentă.

Lămuririle suplimentare au venit după ce descoperirea noii tulpini a dus la impunerea de noi restricții de circulație în decembrie. „Lumea a subestimat acest virus. Acest virus poate evolua şi adapta”, a insistat un alt om de ştiinţă din cadrul administrației guvernamentale, Alex Sigal, de la Institutul de cercetare pentru sănătate din Africa de Sud.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele