Transportul gratuit al elevilor, sub semnul întrebării: ce au pierdut și au câștigat în 2021

Transportul gratuit al elevilor, sub semnul întrebării: ce au pierdut și au câștigat în 2021

Din păcate pentru studenți și elevi, gratuitatea transportului pe mijloace de transport în comun este pusă sub semnul întrebării în fiecare an. Ministrul Educației a încercat să lămurească situația la momentul de față.

În urmă cu un an, doi, studenții umpleau trenurile CFR pentru că aveau transport gratuit către casă sau către localitatea în care se află facultatea la care învățau. Lucrurile nu mai sunt atât de simple în 2021, dar ministrul Educației nici nu a oferit o imagine clară a situației actuale. Știm totuși câteva lucruri.

Nu se elimină transportul gratuit pentru elevi, iar în ceea ce privește studenții sunt discuții la nivelul Ministerului Transporturilor pentru acces la călătorii gratuite pe calea ferată, a declarat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. ”Nu a luat nimeni în considerare eliminarea totală a gratuităţii”, a precizat Cîmpeanu.

„Nu se elimină transportul gratuit pentru elevi. Există transportul local şi există naveta, care se decontează. Pentru studenţi sunt anumite discuţii, doar la nivelul Ministerului Transporturilor, pentru moment, este vorba de accesul la călătorii gratuite pe calea ferată. Nu a luat nimeni în considerare eliminarea totală a gratuităţii”, a precizat Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

Pentru că devenise evident că încearcă să evite oferirea unui răspuns clar pe acest subiect, ministrul a întrebat ce poziția va avea în Guvern atunci când va fi pus în fața situație de a lua o decizie referitoare la transportul studenților. Răspunsul său neconcludent a fost că va avea o poziție ”în interesul educației”, orice ar însemna asta.

„Poziţia mi-am exprimat-o în mod reperat şi este aceea pe care o puteţi presupune: în interesul educaţiei. De altfel, e aceeaşi poziţie pe care mi-am exprimat-o, chiar dacă asta a supărat multă lume, când am spus că înţeleg importanţa fiecărui domeniu, înţeleg şi regret pierderile pe care le suferă fiecare domeniu, însă dacă mă întrebaţi ca ministru al Educaţiei, susţin deschiderea cu prioritate a şcolilor, în faţa deschiderii oricăror alte entităţi, a căror importanţă nu o contest, dar fiind ministrul Educaţiei evident voi susţine în primul rând interesele educaţiei”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Pentru context, afirmațiile lui Cîmpeanu vin la mai puțin de 24 de ore după ce au început să circule în online informații referitoare la intenția premierului Florin Cîțu de a reduce subvenția pentru transportul studenților, până la eliminarea completă a transportului gratuit cu trenul.
Citește și: