Așa poate începe școala pe 8 februarie. Soluțiile de care toți elevii și părinții trebuie să afle

Așa poate începe școala pe 8 februarie. Soluțiile de care toți elevii și părinții trebuie să afle
Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mițu

România se pregătește pentru cea mai importantă zi: revenirea la școală. Din 8 februarie, elevii ar putea reveni la predare offline. E pregătită școala? Aflăm de la ministru.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, susține că sunt aproape 190.000 de copii care n-au învățat să scrie din cauza trecerii la școala online. Totuși, acesta susține că decizia de deschidere sau închidere a școlilor nu va fi luată și nu a fost luată de Ministerul Educației. Decizia se ia cu prioritate pentru starea de sănătate, iar competențele sunt ale Ministerului Sănătății.

„Nu Ministerul Educației are competența să se pronunțe asupra gestionării riscului de transmitere a virusului, dar cei care au competența să se pronunțe au spus în data de 14 ianuarie că acest risc este gestionabil. Nu poate fi eliminat în mod complet, dar poate fi gestionabil.”
Sorin Cîmpeanu

Acesta a vorbit și de scenariul hibrid. Deocamdată, este eliminat din opțiunile sistemice, dar nu poate fi eliminat pentru acei copii care trebuie să stea acasă și trebuie să aibă acces la învățătură.

Scenariile continuării cu școală online din 8 februarie

Deocamdată, decizia finală pentru școală nu e luată. Dar ministrul a oferit cele patru scenarii în care s-ar putea face, în continuare, școală online.

  • Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online
  • Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online
  • Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă
  • Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online

Cîmpeanu a mai spus că, din 4 februarie, vor fi deja disponibile 60.000 de laptopuri plus un număr important de videocamere pentru a susține acest proces de predare-învățare online.

„Dacă un profesor are contraindicații, conducerea școlii este datoare să asigure un program orar prin care orele acelui dascăl să fie grupate într-o singură zi, în așa fel încât elevii să poată învăța online, de acasă, într-o zi pe săptămână, la disciplina acelui sau acelor profesori care au contraindicații pentru prezență fizică. Dacă vor fi mai mulți profesori, ceea ce nu ne dorim, vor putea fi și două zile din cinci.”
Sorin Cîmpeanu, citat de Digi24

Citește și:
Etichete: