Certificatul verde digital din UE ar putea fi un eșec: cât de complicate vor fi călătoriile, fără ”pașaportul Covid”

Certificatul verde digital din UE ar putea fi un eșec: cât de complicate vor fi călătoriile, fără ”pașaportul Covid”

Sunt șanse mari ca certificatul verde digital să nu fie implementat, dacă nu se conformează toate țările membre UE și nu respectă termenul propus de Comisia Europeană. În acel context, călătoriile în afara țării ar putea deveni o sursă de stres și mai mare decât sunt la ora actuală.

În contextul în care majoritatea țărilor europene se pare că au lucruri mai importante de făcut decât să implementeze infrastructura necesară pentru certificatul verde de călătorie, a început analiza situației cu care ne vom confrunta fără respectivul document digital.

Țările Uniunii Europene care vor introduce certificate proprii de vaccinare anti-Covid se vor confrunta cu o multitudine de sisteme disparate dacă blocul comunitar nu reușește să construiască unul comun cu privire la certificatul verde digital, a declarat miercuri comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, relatează Reuters.

Pe de o parte, Uniunea Europeană a făcut eforturi pentru a implementa un certificat digital verde comun, cu scopul de a permite turiștilor să călătorească liber în această vară. Din păcate, dezbaterile nu s-au încheiat în ceea ce privește costurile, problemele legate de confidențialitatea datelor, dar și aspecte tehnice sau medicale ale noului sistem.

„Dacă reușim să obținem rezultate politice, soluția tehnică va fi gata la timp. Dacă nu, riscăm fragmentarea în toată Europa, cu o multitudine de soluții naționale posibil incompatibile”, a spus comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders. „Am risca să avem o varietate de documente care nu pot fi citite și verificate în alte state membre. Și riscăm răspândirea documentelor falsificate și, odată cu aceasta, răspândirea atât a virusului, cât și a neîncrederii cetățenilor”, a adăugat oficialul.

De o parte a baricadei se află țările din sudul UE, precum Spania sau Italia. Acestea abia așteaptă să implementeze documentul. Țările nordice nu sunt însă la fel de entuziasmate, iar procedurile complexe de decizie ale Uniunii Europene nu facilitează procesul. Fără un portal care să asigure interoperabilitatea, țări, inclusiv Estonia, Lituania, Grecia, Spania, Germania și Franța, introduc propriile soluții pentru înregistrarea vaccinărilor.

Ca referință, Oficialii Comisiei au declarat într-o ședință separată că portalul – care ar permite oficialilor dintr-o țară UE să verifice certificatul de sănătate al unui vizitator din alte părți ale blocului – va intra în testare luna viitoare. Cel puțin în teorie, 20 state membre, dintr-un total de 27, vor fi gata să se alăture într-o primă fază de probă cu obiectivul ca la mijlocul lunii iunie să funcționeze pe deplin.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: