04 iun. 2021 | 13:50

Lista celor șapte țări europene care au lansat deja certificatul verde digital

ACTUALITATE
Lista celor șapte țări europene care au lansat deja certificatul verde digital

Șapte state din blocul comunitar au lansat deja certificatul verde digital, cunoscut și sub denumirea de „pașaportul digital de vaccinare”, înainte ca acesta să fie lansat simultan  în toate statele membre ale Uniunii Europene, pe 1 iulie.

Certificatul este acum acceptat în Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia și Polonia.

Documentul atestă dacă beneficiarul său a fost pe complet vaccinat împotriva Covid- 19, recuperat de la virus sau testat negativ în ultimele 72 de ore. Călătorii care pot dovedi că se potrivesc cu unul dintre aceste trei criterii nu trebuie să fie testați sau să intre în carantină, atunci când călătoresc.

Cum funcționează noul certificat verde digital

Certificatul verde digital conține informații esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic.

Autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de spitale, de centre de testare, de autorități sanitare. Versiunea digitală poate fi stocată pe un dispozitiv mobil.

Cetățenii pot solicita și o versiune tipărită pe hârtie. Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a asigura autenticitatea certificatului.

Noul certificat digital are rolul de a facilita redeschierea călătoriilor în interiorul blocului comunitar și nu numai. Blocul este în discuții cu SUA despre cum să verifice starea de vaccinare a vizitatorilor americani în această vară.

Oficialii Comisiei Europene au transmis în mai multe rânduri că noul certificat nu va condiționa călătoriile, ci doar le va facilita, permițând beneficiarilor să nu se mai supună restricțiilor de tipul testării sau izolării, atunci când ajung în anumite destinații.