Tinerii români nu mai pleacă de acasă: câți sunt și de ce aleg să locuiască împreună cu părinții

Tinerii români nu mai pleacă de acasă: câți sunt și de ce aleg să locuiască împreună cu părinții

Aproape 4 milioane de tineri români aleg să locuiască împreună cu părinții, iar vârsta lor este între 18 și 34 de ani. În mod surprinzător, motivația nu este doar financiară.

Institutul European de Statistică a publicat o nouă analiză referitoare la situația locativă a tinerilor adulți în Europa. Conform Eurostat, analiza face referire la persoane între 18 și 34 de ani și, doar din România, aproximativ 3,88 milioane optează să stea cu părinții.

Dacă îi separăm după sex, bărbații sunt un pic mai mulți, în număr de două milioane, în timp ce femeile sunt în număr de 1,8 milioane. Comparativ cu restul persoanelor din România care fac parte din aceeași categorie de vârstă, procentul celor care aleg să rămână în câminul părintesc este de 56,4%.

În Europa, cei care pleacă într-o proporție covârșitoare de acasă sunt tineri din țările nordice. Cele mai mici procente se întâlnesc în Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia.

Deși mulți români aleg să-și trăiască viața în acest condiții și ai fi tentat să crezi că motivul este exclusiv financiar, situația este un pic mai complicată decât atât. Mulți aleg să trăiască împreună cu un singur părinte care are nevoie de îngrijire pentru că angajarea unei persoane care să preia această sarcină sau plata unei camere la azil este mult prea costisitoare.

Motivul principal ține însă de imposibilitatea achiziției unei locuințe, un lux care a tinde să devină din ce în ce mai improbabil de la o generație la alta. Ca referință, acum 20 de ani aveai nevoie de 66 de salarii ca să îți iei o garsonieră. În momentul de față, îți trebuie 70 de salarii pentru aceeași achiziție.

Punctual, dacă luăm ca exemplu anul 2000, salariul mediu era la acea vreme de 2.139.138 lei, iar un euro valora 20.300 lei. Cu alte cuvinte, exprimat în euro, salariul mediu era de 105 euro. O garsonieră în Titan era în 2000 circa 7.000 de euro, adică puțin peste 66 de salarii medii nete. În 2020, o garsonieră în Titan costă aproximativ 48.000 de euro, iar salariul mediu net este de 680 euro, ceea ce face ca un solicitant să aibă nevoie de peste 70 de salarii nete.

tineri romani

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: