20 mart. 2021 | 12:37

Schimbare pe piața imobiliarelor: de câte salarii ai nevoie ca să-ți cumperi un apartament

ACTUALITATE
Schimbare pe piața imobiliarelor: de câte salarii ai nevoie ca să-ți cumperi un apartament

Piața imobiliară pare să ofere românilor în 2021 momentul oportun pentru investiția într-un apartament. În România, o astfel de oportunitate este vânată de mulți cetățeni, dat fiind faptul că suntem o țară cu una dintre cele mai pronunțate e rate ale proprietății imobiliare private, românii având, în ultimele trei decenii, un simț al proprietății foarte dezvoltat.

Cumpărarea unui apartament cu două camere, în București, în 2021

Spre deosebire de 2020, e mai accesibil să cumperi acum un apartament cu două camere în București.

Anul trecut, în martie, pentru această achiziție aveai nevoie de 102 salarii medii pe economie. În ianuarie, 2021, ai nevoie de 99,6 salarii medii pe economie la nivel naţional pentru achiziţionarea unui apartament nou cu două camere în Bucureşti.

„Contextul general dificil prin care trecem a avut un impact limitat asupra pieţei rezidenţiale, care a rezistat foarte bine şocului produs de efectele macroeconomice ale pandemiei Covid-19. S-au înregistrat creşteri ale tranzacţiilor în toate marile oraşe din România, livrările au înregistrat noi recorduri în Bucureşți iar accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe a ajuns la cel mai bun nivel din istoria recentă. Astăzi ne aflăm într-un moment mai bun comparativ cu cel în care eram acum un an, când actuala criză sanitară a debutat pe plan local. 2021 are deci premisele pentru înregistrarea unor noi rezultate bune.”
Andrei Sârbu, CEO SVN România

Anul 2021, cel mai bun din ultimii trei ani pentru achiziționarea unui apartament

Dacă la început de 2021 sunt necesare 99, salarii medii, mult mai rău stăteau lucrurile în 2019. În ianuarie 2019 erau necesare 107 salarii medii pe economie, iar în ianuarie 2018 erau necesare 117,6 salarii medii pe economie

Mai mult decât atât, 393,6 salarii medii pe economie erau necesare unui român care voia să își achiziționeze un apartament cu două camere în Capitală, în momentul de „boom” imobiliar, când prețurile au atins pragul de sus, devenind, după cum spun experții, supraevaluate.

Cât costă un apartament în 2021, la metru pătrat util

Dacă am văzut analiza prețurilor în baza salariilor medii, trebuie să aruncăm o privire și asupra metrului pătrat util și valorii acestuia din prezent. Conform analizei publicată de Adevărul, prețurile pe metrul pătrat util variază între 1.300 de euro şi urcă până la maximum 2.000 de euro.

Potrivit experților, unul dintre cele mai căutate segmente din 2021 va fi segmentul middle market, aici românii beneficiază de locuințe cu finisaje de calitate și suprafețe peste medie.

An istoric pentru segmentul locuințelor premium și de lux

În schimb, va exploda segmentul premium. Experții se așteaptă la o explozie a locuințelor din segmentul premium şi de lux. Se preconizează că 2021 va fi unul cu cele mai mari valori înregistrate în România de această nișă.

În jur de 700 de locuințe se vor distribui anul acesta în Capitală, pe segmentul premium și de lux, prețurile pornind de la 2.000 de euro pe metru pătrat util, iar in jur de 9.000 se vor distribui pentru segmentul middle market.

În acest moment, în Capitală și în împrejurimi, se află în stadiul de construcție în jur de 24.000 de locuințe, 18.000 – 20.000 urmând a fi finalizate în 2021.