09 apr. 2021 | 06:00

Investițiile în imobiliare, pe val, din nou: ce s-a întâmplat cu prețul apartamentelor

ACTUALITATE
Investițiile în imobiliare, pe val, din nou: ce s-a întâmplat cu prețul apartamentelor

Dacă ai avut de ceva timp o proprietate de vânzare și ai evitat să o scoți pe piață, acum ar fi momentul să revii asupra deciziei. Prețurile sunt în creștere, din nou.

Scăderile nu au fost mari în pandemie când vine vorba de prețul apartamentelor, dar, la ora actuală, trendul este vizibil ascendent. Situația pare să fie mai evidentă în orașe precum București sau Cluj-Napoca, dar chiar și în orașele mai mici se înregistrează o creștere a valorilor de achiziție în piața de imobiliare. În Brașov sau Constanța, prețurile au stagnat, dar erau deja destul de mari.

Conform datelor agregate de imobiliare.ro, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente, atât noi, cât și vechi, s-a majorat cu 1,5% luna trecută, ajungând la un nivel de 1.379 de euro pe metru pătrat util (față de 1.358 de euro pe metru pătrat util la finele lui februarie).

Punctual, în București, s-a văzut creșteri de aproximativ 1,6% în luna martie a acestui an, până la o medie de 1418 euro pentru metru pătrat util, de la o medie de aproximativ 1395 euro. În cazul în care te gândești la o astfel de investiție, ar fi bine să ai în vedere că apartamentele vechi au înregistrat o creștere de 0,6% a prețului, în timp ce construcțiile noi se bucură de un salt un pic mai mare, până la 2,4%.

În Brașov, prețurile au rămas în mare parte neschimbate și discutăm de aproximativ 1277 de euro pentru un metru pătrat util în medie sau 1257 de euro în cazul unui apartament vechi și 1306 euro pentru un metru pătrat în cazul unui apartament nou.

Cele mai mari prețuri din țară sunt în Cluj Napoca și continuă să crească. În martie, am vorbit de aproximativ 2,1% în plus până la o medie fabuloasă de 1887 de euro pentru metru pătrat. În orașul de pe Someș nici măcar nu contează dacă te uiți la apartamente vechi, cu o medie de 1853 de euro pe metru pătrat sau la unele noi, 1924 de euro pe metru. Orice faci, plătești cele mai mari prețuri de pe meleaguri mioritice.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele