The Simpsons, interzis în această țară: până unde a ajuns cenzura

The Simpsons, interzis în această țară: până unde a ajuns cenzura

Un episod din The Simpsons care se referă la masacrul din Piața Tiananmen este raportat că lipsește din serviciul de streaming Disney din Hong Kong.

Clienții au observat că episodul 12 din sezonul 16 lipsește de pe Disney+, care s-a lansat în oraș în această lună.

Acest lucru vine în timp ce autoritățile din Hong Kong reprimă industria divertismentului, interzicând filmele care încalcă o lege strictă de securitate națională.

The Simpsons, interzis în China

Episodul, intitulat „Goo Goo Gai Pan” din The Simpsons, arată familia de desene animate vizitând China. În timpul călătoriei lor la Beijing, ei vizitează Piața Tiananmen, unde pe un panou scrie: „Pe acest site, în 1989, nu s-a întâmplat nimic” – un semn de cenzură a represiunii asupra protestatarilor de acolo în acel an.

Manifestanții au cerut o mai mare libertate politică, iar soldații au ucis mulți civili neînarmați.

Nimeni nu știe cu siguranță câți au fost uciși. În iunie 1989, guvernul chinez a declarat că două sute de civili și câteva zeci din personalul de securitate au murit. Alte estimări au variat de la sute la mai multe mii.

Într-o altă parte a episodului, familia Simpson vizitează și trupul îmbălsămat al fostului lider comunist chinez Mao Zedong, pe care Homer îl numește „un mic înger care a ucis 50 de milioane de oameni”.

Mao a condus China prin Revoluția Culturală și o foamete devastatoare care a ucis milioane de oameni.

Nu este clar de ce lipsește episodul și cine a luat decizia de a nu-l include în serviciul de streaming. BBC a contactat Disney pentru comentarii. Disney nu a comentat episodul lipsă.

De la introducerea legii securității naționale anul trecut, autoritățile au reprimat disidența din Hong Kong. Legislația, care a venit după uriașe proteste pro-democrație din 2019, incriminează secesiunea, subversia, terorismul și coluziunea cu forțele străine.

Luna trecută, legislatura din Hong Kong a adoptat o nouă lege care interzice filmele care încalcă interesele de securitate națională ale Chinei.

Citește și: