02 dec. 2021 | 09:39

WTA, decizie incredibilă după cazul jucătoarei captive în China. Toate sportivele vor fi de acord

Sport
WTA, decizie incredibilă după cazul jucătoarei captive în China. Toate sportivele vor fi de acord
WTA, decizie incredibilă după cazul lui Shuai Peng, fost lider mondial la dublu feminin, ținută captivă în China după ce a acuzat de viol un fost înalt demnitar al guvernului de la Beijing

WTA, decizie incredibilă după cazul jucătoarei captive în China. Shuai Peng, dublă câștigătoare de Grand Slam și fost lider mondial la dublu feminin, a dispărut din viața publică după ce l-a acuzat pe un fost vicepremier chinez de viol. De o lună, situația ei este necunoscută, în ciuda asigurărilor guvernului de la Beijing că sportiva e bine și în siguranță. Forul mondial feminin al tenisului a cerut dovezi clare în acest sens. Cum ele nu au apărut, WTA a luat o măsură extremă.

WTA, decizie incredibilă după cazul jucătoarei captive în China

WTA, decizie incredibilă după cazul jucătoarei captive în China. În 2 noiembrie, Shuai Peng, dublă câștigătoare de Grand Slam și fost lider mondial la dublu feminin, posta pe Weebo, echivalentul chinezesc al Twitter, un mesaj în care îl acuza de viol pe fostul vicepremier al Chinei, Zhang Gaoli. Mesajul a dispărut la scurtă vreme, apoi toate referirile la Shuai Peng de pe rețelele și platformele sociale controlate de guvernul chinez au fost șterse.

WTA a „dat-o dispărută” pe jucătoarea de 35 de ani, solicitând dovezi că aceasta este în siguranță și se poate exprima liber. Au apărut, ulterior, câteva imagini și mesaje venite ca din partea jucătoarei, dar în mod evident manipulate de oficialități. A existat chiar și un dialog video, în 21 noiembrie, cu președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, la fel de nerelevantă.

Președintele WTA, Steve Simon, a primit, la rândul său, un mail ca din partea lui Shuai Peng prin care aceasta cerea să fie lăsată în pace și să i se respecte viața privată. După 21 noiembrie, sportiva a dispărut din nou din orice interacțiune cu exteriorul Chinei. Mulți jucători și jucătoare, printre care și Simona Halep, i-au transmis mesaje de solidaritate și au solicitat dezvăluirea situației reale a chinezoaicei.

Toate sportivele vor fi de acord

Președintele WTA, Steve Simon, a anunțat, la o lună de la declanșarea acestei situații, o măsură fără precedent. El a anunțat, într-un comunicat făcut pe site-ul oficial WTA, că vor fi anulate toate turneele de tenis ce erau programate să aibe loc în 2022, în China, inclusiv Hong-Kong.

Când Shuai Peng a postat o acuzație de agresiune sexuală împotriva unui înalt oficial guvernamental chinez pe 2 noiembrie 2021, Asociația Feminină de Tenis a recunoscut că mesajul acesteia trebuia ascultat și luat în serios. Jucătoarele din WTA, ca să nu mai vorbim de femeile din întreaga lume, merită acest lucru.

Din acel moment, Shuai Peng a demonstrat importanța de a vorbi, în special atunci când este vorba de agresiune sexuală și mai ales atunci când sunt implicate persoane puternice. După cum a spus Peng în postarea sa: „Chiar dacă sunt ca un ou care se lovește de o piatră sau dacă sunt ca o molie atrasă de flacără, invitând la autodistrugere, voi spune adevărul despre tine”. Ea știa pericolele cu care se va confrunta, dar a făcut public acest lucru oricum. Îi admir puterea și curajul”, a scris președintele WTA în comunicat.

Președintele Asociației  Feminine de Tenis: „Am serioase îndoieli că este liberă”

Steve Simon a mai adăugat că WTA are serioase îndoieli în privința stării de libertate și de siguranță a sportivei și că oficialilor chinezi li s-a dat posibilitatea de a înceta cenzura în privința acesteia.

De atunci, mesajul lui Peng a fost eliminat de pe internet, iar discuțiile despre această problemă gravă au fost cenzurate în China. Oficialilor chinezi li s-a oferit ocazia de a înceta această cenzură, de a dovedi în mod verificabil că Peng este liberă și capabilă să vorbească fără interferențe sau intimidări și de a investiga acuzația de agresiune sexuală într-un mod complet, corect și transparent. Din nefericire, conducerea Chinei nu a abordat această problemă foarte serioasă într-un mod credibil. Deși acum știm unde se află Peng, am serioase îndoieli că este liberă, în siguranță și că nu este supusă cenzurii, constrângerii și intimidării. WTA a fost clară cu privire la ceea ce este necesar în acest caz și reiterăm apelul nostru pentru o investigație completă și transparentă – fără cenzură – a acuzației de agresiune sexuală a lui Shuai Peng”, a adăugat, în mesajul său, Steve Simon.

Președintele WTA a mai menționat că organizația pe care o conduce a fost fondată pe principiul „egalitate pentru femei” și nimic din ce s-a întâmplat cu Shuai Peng nu este acceptabil. El a anunțat, din această cauză, suspendarea tuturor turneelor WTA din China, inclusiv Hong Kong, pentru 2022.

Nimic din ceea ce s-a întâmplat nu este acceptabil și nici nu poate deveni acceptabil. Dacă oamenii puternici pot suprima vocile femeilor și pot ascunde sub preș acuzațiile de agresiune sexuală, atunci baza pe care a fost fondată WTA – egalitatea pentru femei – ar suferi un regres imens. Nu voi permite și nu pot permite ca acest lucru să se întâmple circuitului WTA și jucătoarelor sale.

Prin urmare, și cu sprijinul deplin al Consiliului de administrație al WTA, anunț suspendarea imediată a tuturor turneelor WTA din China, inclusiv Hong Kong. Cu conștiința împăcată, nu văd cum aș putea să le cer sportivilor noștri să concureze acolo când lui Shuai Peng nu i se permite să comunice liber și se pare că a fost presată să își contrazică acuzația de agresiune sexuală. Având în vedere starea actuală a lucrurilor, sunt, de asemenea, foarte îngrijorat de riscurile la care s-ar putea expune toți jucătorii și personalul nostru dacă am organiza evenimente în China în 2022”,se mai scrie în comunicatul președintelui WTA.

 

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Capital.ro
Hidroelectrica, anunț important pentru toți clienții! Schimbările anunțate pentru următoarea perioadă
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Adio COZI la SGR! Un nou DISPOZITIV de COLECTAT STICLE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro