Testele non-invazive în școli, imposibil de realizat în România: ”Renunțăm la această condiție”

Testele non-invazive în școli, imposibil de realizat în România: ”Renunțăm la această condiție”

În teorie, după vacanță, elevii din România ar fi trebuit să se întoarcă în clase după ce au fost testați rapid, non-invaziv, de coronavirus. Respectivele teste nu pot fi însă cumpărate, iar ministerele își pasează vina.

La ora actuală, ne confruntăm cu o situație foarte ciudată când vine vorba testarea copiilor. În timp ce media de vârstă a cazurilor de Covid a scăzut vertiginos, iar un vaccin care să le fie adresat celor mici împotriva infecției nu există, autoritățile române nici măcar nu-i pot testa.

Ministerul Sănătăţii nu are baza legală pentru achiziţionarea acelor teste non-invazive, din salivă, pentru şcoli, a afirmat duminică ministrul Vlad Voiculescu. De partea cealaltă a baricadei, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a reacționat anunțând că nu mai consideră, prin urmare, realizarea acestei testări o condiţie necesară pentru reluarea învăţământului faţă în faţă. Ca referință, exista o promisiune anterioară în acest sens.

„Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli, de exemplu, sau pentru orice altă unitate în afară de unităţile din subordine. Iar aceste teste constituie cu siguranţă un filtru. Nu e un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât, dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul, o poate face, evident. Ministerul Sănătăţii, repet, nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor pentru şcoli, lucrul acesta este cât se poate de clar şi comunicat şi Ministerului Educaţiei”, a afirmat Vlad Voiculescu, duminică, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Mai multe lămuriri pe marginea acestui subiect au venit de la secretarul de stat Andreea Moldovan și au legătură cu faptul că testele din salivă nu sunt incluse în metodologia INSP.

„Este un test care nu este în metodologia de lucru a INSP. În momentul în care testele acestea vor fi de o calitate superioară şi corespunzătoare, bineînţeles că va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populaţie, dar deocamdată aceste teste nu sunt agreate de metodologie pentru că nu sunt suficient de bune”, a afirmat Andreea Moldovan.

Răspunsul ministrului Educației nu a întârziat să apară. „Îi credem pe cei din Ministerul Sănătăţii şi nu mai punem patru condiţii, ci doar trei. Nu insistăm pentru utilizarea de teste non-invazive în şcoli. Rămânem cu trei condiţii”, a afirmat ministrul Educaţiei, menționând din nou că programul de testare în şcoli cu teste antigen este „un insucces major”.

Oficialul a atras atenția și asupra faptului că nu-și poate face treaba în setul actual de circumstanțe. „Deocamdată sunt ministrul Educaţiei, iar ministrul Educaţiei se ocupă cu alte lucruri. Cu achiziţia de teste medicale şi cu angajarea de personal medical se ocupă (…) Ministerul Sănătăţii. Din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, nu este nicio problemă, noi îi credem pe specialiştii în epidemiologie, îi credem pe cei din Ministerul Sănătăţii şi, dacă ei spun că nu sunt relevante, noi luăm act de acest lucru şi nu mai punem patru condiţii, punem trei condiţii pentru deschiderea tuturor şcolilor cu prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu duminică seară, într-o intervenţie telefonică la B1 TV.

În final, începerea școlilor după vacanța de Paște se va desfășura în condițiile următoare. „Nu insistăm pentru utilizarea de teste non-invazive în şcoli, rămânem cu cele trei condiţii şi vom propune cât se poate de clar reluarea cursurilor tuturor elevilor, cu prezenţă fizică. Conform planificării, este vorba de revenirea la şcoală pe data de 4 mai pentru toţi elevii cu excepţia celor din clasele terminale care au cele două săptămâni suplimentare de vacanţă şi vor reveni pe data de 9 mai”, a adăugat ministrul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: