03 feb. 2021 | 06:47

Copiii din România revin în bănci: detaliile anunțului oficial referitor la începerea școlii

CHESTII
Copiii din România revin în bănci: detaliile anunțului oficial referitor la începerea școlii

Elevii români vor reveni în băncile școlii începând cu data de 8 februarie, când începe în mod oficial al doilea semestru al acestui an. Informația a fost confirmată de Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației discută de mult timp de deschiderea școlilor din România, dar abia acum s-a luat decizia oficială, în concordanță cu situația actuală a pandemiei.

„Decizia de deschidere a şcolii se va lua nu la nivel global, al judeţului, ci la nivel de localitate. Această situaţie va trebui să fie cunoscută foarte vizibilă. Ministerul Educaţiei va prelua pe site linkul cu situaţia unde sunt updatate datele epidemiologice, pe toate localităţile, în aşa fel încât fiecare părinte, elev, profesor să ştie ce va urma pentru săptămâna următoare. Evaluările vor fi făcute săptămânal, iar rata de infectare va fi luată în considerare pe ultimele 14 zile”, a explicat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Cu alte cuvinte, în funcție de indicele de incidență, la fel ca înainte, elevii vor reveni în școli într-unul dintre scenarii. Pe lângă scenariul verde care prevedere începerea școlii în mod normal, cu toți elevii în bânci, câte doi, fără un panou de plastic între ei, la un indice de incidență de sub 1, discutăm de scenariul galben și scenariul roșu:
  • Scenariul galben – în care merg la cursuri copiii de grădiniţă, cei din clasele a IV-a și cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII – se va aplica la o rată de infectare calculată la 14 zile cuprinsă între 1 şi 3 la mia de locuitori. În acest scenariu se vor redeschide școlile, de luni, în Capitală.
  • Scenariul roşu – în care merg la cursuri doar copiii de grădiniţă şi cei din clasele I-IV – se aplică la o incidenţă cumulată cuprinsă între 3 şi 6 la mia de locuitori. Localităţile unde sunt mai mult de 6 cazuri la mia de locuitori intră în carantină, iar elevii şi preşcolarii vor trece cu toţii în online.

În final, în conformitate cu prevederile de mai sus, 2,4 milioane de copii vor reveni în bănci, urmând să se redeschidă 80% dintre unitățile de învățământ din teritoriu. Nu este exclus ca școlile să se închidă din nou.

Părinții care nu vor să-și lase copiii la școală trebuie să intre într-una din cinci categorii:

  • 1. Elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă adeverință medicală de la medicul de familie.
  • 2. Elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare.
  • 3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă.
  • 4. Profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii.
  • 5. Profesorii au simptome specifice.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele