Anunțul oficial în noapte despre ce se întâmplă cu școlile dacă apar îmbolnăviri după 8 februarie. Ministrul Cîmpeanu a fost clar

Anunțul oficial în noapte despre ce se întâmplă cu școlile dacă apar îmbolnăviri după 8 februarie. Ministrul Cîmpeanu a fost clar

Din 8 februarie, elevii ar trebui să revină la școală. Ce se întâmplă în cazul în care apar focare de COVID? Ministrul a vorbit despre acest subiect.

Cu doar câteva zile înainte de începerea școlii, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat că, în cazul în care doi elevi din aceeaşi clasă vor fi confirmaţi, activitatea acelei clase va fi suspendată.

„Din perspectiva procesului educaţional, ne gândim la varianta în care, dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea la acea clasă. Dacă apare un singur caz, să nu fie suspendată, dar să se facă testarea. La cel puţin două cazuri, se suspendă activitatea în clasa respectivă. Nu în toată şcoala, ci doar în clasă.”
Sorin Cîmpeanu, în timpul unui interviu la Digi24

În cazul în care un educator sau învăţător se va îmbolnăvi şi nu îi va putea prelua nimeni atribuţiile, atunci acea clasă va face cursuri online. „Din păcate, în cele mai multe neexistând cadre didactice care ar putea să preia atribuţiile unui educator sau unui învăţător, acea clasă va trece în online”, a spus ministrul. Însă dacă sunt mai multe clase în care în fiecare apar mai mult de două cazuri, se suspendă activitatea întregii şcoli.

„Dacă sunt doi profesori care au o mişcare mai accentuată în interiorul şcolii care sunt depistaţi pozitivi, atunci se trece direct la suspendarea cursurilor în întreaga şcoală. Asta în sistemul preuniversitar. În sistemul universitar, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel, pentru că aici vorbim de facultăţi, universităţi, clădiri, campusuri, lucrurile sunt mult mai complicate. Dar principiul va fi acelaşi.”
Sorin Cîmpeanu

Ce a spus președintele despre revenirea la școală?

Klaus Iohannis, președintele României, a vorbit recent despre revenirea la școală. „În unanimitate am decis următoarele lucruri: începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală”, a spus acesta.

„[…] în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.”
Klaus Iohannis

De partea cealaltă, susține președintele, în localitățile unde sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala online. În scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala online. Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.

Citește și:
Etichete: