31 dec. 2021 | 10:50

Țara tuturor posibilităților: românii se plâng că n-au bani, iar firmele că n-au muncitori

ACTUALITATE
Țara tuturor posibilităților: românii se plâng că n-au bani, iar firmele că n-au muncitori

Pe piața muncii din România are loc un fenomen inexplicabil. Pe de-o parte, românii se plâng de faptul că n-au bani și nu găsesc de muncă, iar firmele se confruntă cu un deficit acut de personal.

România este, fără îndoială, țara tuturor posibilităților. La noi, oamenii susțin că n-au unde munci și, prin urmare, de-abia își duc traiul de la o zi la alta, mai ales în zonele rurale ale țării. În același timp, însă, avem zeci de mii de locuri de muncă disponibile la nivel național și pare că nimeni nu vrea să le ocupe.

Nu vor românii să muncească?

Dacă aruncăm o privire pe cel mai recent raport dat publicității de Agenția Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva românilor nu prea le mai place munca. Firmele sunt în căutare asiduă de personal și se plâng faptul că, deși lansează pe piață oferte de angajare, nu se arată mulți doritori dispuși să ocupe posturile puse la bătaie.

Astfel, s-a ajuns în situația de a avea un număr de 22.296 de locuri de muncă la nivelul întregii țări.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru poziţiile de lucrător comercial (1.321 de locuri de muncă), muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.216 locuri de muncă), agent de securitate (968), manipulant mărfuri (741), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (711), agent de vânzări (681), ambalator manual (580), muncitor necalificat în industria confecţiilor (551), muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (425), operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice (421).

De asemenea, din totalul locurilor de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 1.566 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; consilier/expert/inspector/referent/economist în economie generală; funcţionar administrativ; specialist în domeniul calităţii etc.), iar 5.600 de poziţii sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (agent de vânzări, lucrător comercial, muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor, agent de securitate, vânzător etc.).