În timp ce unele sectoare au fost foarte afectate de pandemia de Covid-19, altele au progresat și au ajuns la profituri mai mari. Există firme care și-au îmbogățit profitabilitatea și situațiile financiare, chiar dacă România a traversat o perioadă extrem de grea.
Firmele au ajuns la un record istoric. Datele prezentate de Banca Națională a României arată că ritmul profitului s-a temperat față de alți ani, însă rezultatul net a crescut anul trecut cu 9,7%, adică la 99,9 miliarde de lei. Contracția economiei a ajuns la 3,9% în termeni reali în contextul pandemiei.
Chiar dacă au existat măsuri impuse de autorități în contextul pandemic și unele sectoare au avut de suferit, s-a înregistrat o creștere de 4,6% la 419.500 atunci când vine vorba despre numărul firmelor care au înregistrat profituri. De asemenea, firmele de stat au avut și ele de câștigat, potrivit Profit.ro.
Mai exact, s-a înregistrat o creștere a rezultatului net la 1,3 miliarde de lei pentru firmele de stat care au avut profituri mai mari, ținând cont de profitabilitatea din sectorul energetic. Companiile de utilități au ajuns la 4,4 miliarde de lei, iar firmele de imobiliare la 4,7 miliarde de lei.
Firmele pentru întreprinderi au ajuns la 24,5 miliarde de lei, iar cele de comerț la 30 de miliarde de lei. Profitul industriei preluctrătoare înregistra o scădere de 17% în 2019, însă în pandemie a crescut la 15,5 miliarde de lei, cu aproape un sfert. Sectorul construcțiilor a avansat la 11,6 miliarde de lei.
Cu toate acestea, există și firme care au avut de suferit în contextul pandemic. Jumătate de profit au pierdut companiile din industria ospitalității și petrecerii timpului liber, ajungându-se la 3,7 miliarde de lei. O scădere de 3,2 miliarde de lei s-a înregistrat și în industria extractivă.
De asemenea, firmele agricole au înregistrat o scădere a profiturilor nete de 2,3 miliarde de lei. Cele mai afectate firme la nivelul diviziunilor CAEN au fost cele care extrag petrol și gaze naturale, având o diminuare a profiturilor cu 1,9 miliarde de lei, dar și restaurantele, cu 1,5 miliarde de lei.
Nici hotelurile nu au progresat în pandemie, existând o diminuare a profiturilor cu 1,3 miliarde de lei, adică cu 90% față de 2019.
Între timp, multe firme au fost ajutate cu amânarea plății unor taxe, dar și cu acoperirea salariilor din bugetul de stat în momentele în care activitatea a fost suspendată. Ele au beneficiat și de moratorii la plata ratelor la bănci.