Lista celor mai râvnite joburi în 2021: unde își doresc românii să se angajeze

Lista celor mai râvnite joburi în 2021: unde își doresc românii să se angajeze

2021 a fost un an surprinzător de bun pentru piața muncii de la noi din țară. Angajatorii și-au recăpătat optimismul în redresarea economiei și au lansat pe piață foarte multe oferte de locuri de muncă, în timp ce angajații s-au arătat și ei foarte interesați de posibilitatea de a-și schimba jobul actual sau chiar de a se integra în câmpul muncii.

„Anul acesta a fost, cu siguranţă, unul al revenirii pentru piaţa muncii. Cu o medie de peste 30.000 de joburi noi şi peste 1.000.000 de aplicări în fiecare lună pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, 2021 a fost mai mult decât propice pentru schimbările profesionale.

De la începutul anului şi până în prezent, candidaţii au efectuat aproape 8 milioane de căutări în site”, potrivit unei analize realizate de platforma de recrutare eJobs.

Cel mai râvnit job al anului

Cel mai râvnit loc de muncă al anului a fost cel de inginer. Conform platformei de recrutare, pentru acesta s-au înregistrat, în 2021, 178.000 de căutări în site.

În clasamentul celor mai dorite joburi de către români, în cel de-al doilea an al crizei sanitare se află locurile de muncă ce oferă posibilitatea de lucra de acasă.

Prin urmare, s-au căutat intens pe platformă cuvintele „acasă” „remote” şi „work-from-home”. În cifre, vorbim practic despre 131.000 de căutări.

De asemenea, trebuie să știi că treia cea mai căutată sintagmă pe eJobs.ro a fost „part-time”, ce a totalizat nu mai puțin de 98.000 de căutări.

„Ultimul an şi jumătate a marcat atingerea unor recorduri atât în ceea ce priveşte numărul de joburi care oferă posibilitatea de a lucra de acasă, cât şi interesul candidaţilor pentru acestea. Deşi o mare parte dintre angajatori doresc să-şi aducă echipele la birou, nevoia candidaţilor/angajaţilor de flexibilitate devine din ce în ce mai stringentă.

Chiar şi în condiţiile revenirii la birou însă, cei care-şi doresc să lucreze de acasă vor avea în continuare deschisă această posibilitate în cele mai multe companii”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs România, liderul pieţei de recrutare din România.

Reprezentanții platformei susțin că, în acest an, angajații s-au arătat a fi foarte curajoși și plini de inițiativă în privința schimbărilor din cariera lor.

„2021 a fost anul în care candidaţii au avut mai mult curaj să facă schimbări în carieră, dar şi anul în care au înţeles mai bine cum arată locul de muncă ideal pentru ei. Având în vedere traiectoria mai clară pe care o au în faţă acum, anul viitor lupta pentru candidaţi se va intensifica şi mai mult. Iar cei din urmă nu vor accepta să facă prea multe compromisuri când vine vorba de angajare.

Din aceste motive, ne aşteptăm să vedem rate de fluctuaţie tot mai ridicate în companii şi eforturi tot mai mari din partea acestora pe zona de atragere de talente, dar şi proiecte de employer branding şi programe de retenţie tot mai elaborate”, mai spune Bogdan Badea.

Citește și: