Cele mai căutate locuri de muncă din România: ce joburi au vânat românii în 2021

Cele mai căutate locuri de muncă din România: ce joburi au vânat românii în 2021

În al doilea an la pandemiei, la scurt timp după ce companiile au adoptat telemunca la scară largă, românii au căutat un număr record de joburi. Cele mai căutate meserii au fost agregate într-o analiză eJobs.

În 2021, în România, peste 30.000 de joburi au fost publicate pe una dintre cele mai mari platforme de profil de pe piața autohtonă. Pentru obținerea lor, au existat aproximativ un milion de aplicări lunar. În Cele 12 luni care se încheie peste câteva zile, aproximativ 8 milioane de căutări au fost efectuate și, tot în acest timp, mulți și-au schimbat profesia.

Cel mai căutat loc de muncă din România

Jobul de inginer a fost cel mai râvnit de către candidații români. Acesta a generat nu mai puțin de 178.000 de căutări în site. Pe locul doi la căutări s-au aflat referințele către locuri de muncă din confortul căminului, cuvintele acasă, remote și work-from-home. Împreună, au generat 131.000 de căutări. Din păcate, mulți dintre cei care au vrut să se angajeze pentru a lucra de la distanță, nu au avut noroc.

Procentul de locuri disponibile din acest spectru a sărit de la 1,3% în 2019 la 6,3% în 2021, dar tot nu se aliniază cu cererea. Nu de alta, dar aproximativ 12% dintre toate aplicările din ultimul an au fost pentru locuri de muncă remote. Pe locul trei la căutări a fost part-time. Referința la joburi cu jumătate de normă s-a transpus în 98.000 de căutări.

„Ultimul an și jumătate a marcat atingerea unor recorduri atât în ceea ce privește numărul de joburi care oferă posibilitatea de a lucra de acasă, cât și interesul candidaților pentru acestea. Deși o mare parte dintre angajatori doresc să-și aducă echipele la birou, nevoia candidaților/angajaților de flexibilitate devine din ce în ce mai stringentă. Chiar și în condițiile revenirii la birou însă, cei care-și doresc să lucreze de acasă vor avea în continuare deschisă această posibilitate în cele mai multe companii”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs România, liderul pieței de recrutare din România.

Pentru a înțelege un pic mai bine nivelul candidaților din 2021, merit să ai în vedere câteva căutări mai abstracte și, mai ales, numărul lor. Nu mai puțin de 6.291 dintre căutările din acest an au fost pentru cuvântul „muncă”, 3.756 pentru „birou” și 1.023 pentru „job”. Nu în ultimul rând, 2662 au căutat, pur și simplu, ,,șef”.

Citește și: