SpaceX, aproape de faliment în orice moment: avertismentul lui Elon Musk pentru angajați

SpaceX, aproape de faliment în orice moment: avertismentul lui Elon Musk pentru angajați

SpaceX al lui Elon Musk este în prag de faliment. Miliardarul este nemulțumit de lipsa de progrese ale SpaceX în dezvoltarea motoarelor Raptor, destinate rachetei Starship.

El a transmis angajaților că această criză reprezintă un risc de faliment, conform CNBC. Musk a descris situația dificilă: ”Criza de producție a Raptor este mult mai dificilă decât părea acum două săptămâni. Riscăm o criză reală de faliment, dacă anul viitor nu vom putea asigura un ritm al zborurilor Starship de cel puțin unul la două săptămâni”.

Starship este o rachetă masivă de următoarea generație pe care SpaceX o dezvoltă pentru a lansa marfă și oameni în misiuni pe Lună și Marte. Compania testează prototipuri la o instalație din sudul Texasului și a efectuat mai multe zboruri de testare scurte.

Dar, pentru a trece la lansări orbitale, prototipurile de rachete vor avea nevoie de până la 39 de motoare Raptor, fiecare necesitând o creștere bruscă în producția de motoare.

E-mailul lui Musk către angajații SpaceX oferă mai mult context în ceea ce privește semnificația plecării fostului vicepreședinte pentru propulsie Will Heltsley la începutul acestei luni. Heltsley fusese scos din dezvoltarea Raptor înainte de a pleca, potrivit CNBC.

Musk a mai scris în emailul său că conducerea companiei a cercetat problemele programului de atunci și a descoperit că circumstanțele ”sunt mult mai grave” decât credea Musk anterior.

”Avem nevoie de prezența tuturor pentru a ne reveni din ceea ce este, sincer, un dezastru”, a scris Musk.

SpaceX dorește ca Starship să fie complet reutilizabilă, atât racheta, cât și propulsorul său să fie capabile să aterizeze după o lansare și să fie recuperate pentru zboruri viitoare.

SpaceX va lansa racheta Starship de pe platforme plutitoare până în 2022. Cum arată portul spațial futurist creat de Musk

Potrivit CEO-ului SpaceX, Elon Musk, compania spațială ar putea lansa nava spațială Starship dintr-un port spațial oceanic, anul viitor.

„Aeroportul spațial de pe ocean, pe nume Deimos, este în construcție pentru lansarea de anul viitor”, a scris pe Twitter miliardarul recent, referindu-se la una dintre cele două platforme petroliere de apă adâncă pe care compania sa le-a cumpărat anul trecut.

Platformele, numite Deimos și Phobos, după cele două luni ale lui Marte, sunt menite să permită navei spațiale SpaceX să lanseze misiuni pe orbita Pământului, pe Lună și, eventual, pe Marte.

Este încă un semn că SpaceX este hotărât să creeze o platformă reutilizabilă de lansare, care ar putea ajunge să ducă în 2024 astronauți pe suprafața Lunii, după premiera din anii 70.