Fost șef Samsung, condamnat la închisoare: cum a pătat imaginea gigantului

Fost șef Samsung, condamnat la închisoare: cum a pătat imaginea gigantului

Lee Jae-yong este moștenitorul imperiului Samsung Electronics și proaspăt condamnat la 2,5 ani de închisoare cu executare pentru mită.

Într-un proces care se desfășoară de câțiva ani, Lee Jae-yong se pare că își va petrece următorii doi ani și jumătate după gratii. Aceasta este decizia definitivă a curții de apel din Coreea de Sud. Lee Jae-yong este fiul moștenitor al fostului lider al gigantului asiatic.

Timp de trei ani s-a judecat acest proces împotriva șefului Samsung, inițiat după ce Jae-yong a încercat să dea mită unei persoane din cabinetului președintelui țării. Suma cu pricina a fost de 27,6 milioane de dolari sau aproximativ 30 de milioane de KRW.

Din păcate pentru Lee în 2017, Choi Seo-won nu doar că a refuzat suma, dar mita respectivă a pus bazele unui proces foarte dureros pentru imaginea Samsung. Pentru context, Seo-won era la acea vreme un asociat al fostului președinte sud-coreean. Motivul mitei era de a facilita acceptare de către autorități a unei achiziții industriale. Cheil Industries ar fi trebuit să intre în posesia Samsung C&T. La finalul tranzacției, Lee Jae-yong ar fi urmat să prea controlul Samsung Electronics și să ajungă în fruntea companiei conduse de tatăl său și fondată de bunicul său.

Este important de reținut că, pe parcursul celor trei ani de proces, Lee a petrecut deja un an în închisoare, iar cazul său a ajuns să fie judecat în fața Curții Supreme de Justiție din Coreea de Sud. Situația de la fruntea Samsung este și mai complicată acum după ce, în octombrie 2020, tatăl condamnatului a încetat din viață, iar poziția de lider a imperiului tehnologic a devenit vacantă.

Momentan, nu este foarte clar ce impact financiar va avea asupra companiei condamnarea lui Lee Jae-yong, dar este posibil să vedem niște fluctuații ale acțiunilor în următoarele zile, cât timp consiliul de administrație al Samsung Electronics se străduiește să găsească un nou lider.