29 sept. 2021 | 07:35

Se întâmplă la pompă anul acesta și afectează toți șoferii: totul pleacă de la prețul petrolului

ACTUALITATE
Se întâmplă la pompă anul acesta și afectează toți șoferii: totul pleacă de la prețul petrolului

Prețul petrolului este problematic în ultima vreme. Iată ce estimări se fac și cum vor fi afectați toți șoferii.

Analiştii de la Goldman Sachs au majorat estimările privind cotaţia barilului de ţiţei Brent la finalul lui 2021 la 90 de dolari, de la 80 de dolari. Acest lucru s-a întâmplat în urma redresării mai rapide a cererii, după ce varianta Delta şi uraganul Ida au dus la reducerea producţiei şi probleme în aprovizionare, conform Agerpres.

Ce se întâmplă cu prețul petrolului până la sfârșitul anului

Nu mai târziu de săptămâna trecută, cotaţia barilului de ţiţei Brent a atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani, după ce întreruperile de furnizare pe plan global au forţat companiile energetice să retragă cantităţi mari din stocurile de ţiţei.

Ca referință, la începutul acestei săptămâni, luni, mai exact, la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului se tranzacţiona la 79,19 de dolari. De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol “light sweet crude” se situa la 75,08 dolari.

“Deşi de mult timp estimăm o creştere a preţurilor petrolului, actualul deficit de furnizare global este mai accentuat decât ne-am aşteptat, redresarea cererii pe plan mondial în urma impactului Delta fiind chiar mai rapidă decât previziunea noastră, în timp ce previziunile privind furnizarea globală sunt sub estimări”, se arată în raportul Goldman din 26 septembrie, potrivit aceleiași surse.

Grupul OPEC+ este compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători, iar luna aceasta a fost de acord să renunţe la reducerea producţiei. Această decizie a fost adoptată pentru a sprijini preţurile ţiţeiului.

Impactul uraganului Ida asupra aprovizionării cu ţiţei a fost mai mult decât compensat de majorarea producţiei în iulie de către grupul OPEC+, declară Goldman, potrivit Agerpres. În privinţa cererii, analiştii apreciază că deficitul global de gaze va duce la creşterea generării de energie din centrale pe bază de petrol.