Veștile bune pentru cei cu mașini pe benzină și motorină, la început de săptămână. Ce se întâmplă, de fapt, cu prețul petrolului

Veștile bune pentru cei cu mașini pe benzină și motorină, la început de săptămână. Ce se întâmplă, de fapt, cu prețul petrolului

Prețul petrolului a scăzut, înaintea unei reuniuni a OPEC și a aliaților săi, care ar putea determina ce se va întâmpla cu prețurile pe fondul problemelor de aprovizionare dar și a recuperării în urma pandemiei.

Prețul petrolului Brent a scăzut cu 14 cenți sau 0,2%, la 79,14 dolari pe baril în primele ore ale zilei. De altfel, acesta a crescut cu 1,5% săptămâna trecută, fiind a patra săptămână de creștere consecutivă. Petrolul american a scăzut cu 15 cenți sau 0,2% la 75,73 USD, după ce a câștigat în ultimele șase săptămâni.

Prețurile petrolului au crescut din cauza problemelor logistice și a creșterii cererii globale, astfel că, săptămâna trecută prețul petrolului Brent a depășit 80 de dolari aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani.

Apetitul pentru risc a fost „stimulat de creșterea încrederii într-o dezvoltare puternică a cerinței globale”, a spus ANZ Research într-o notă, dar a adăugat că investitorii s-au concentrat acum asupra reuniunii OPEC +, care urmează să aibă loc în aceste zile.

O piață volatilă

OPEC +, care grupează Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, inclusiv Rusia, se confruntă cu presiuni din partea unor țări pentru a produce mai mult pentru a ajuta la scăderea prețurilor, întrucât cererea s-a recuperat mai repede în anumite părți ale lumii decât a fost anticipat.

Organizația a convenit să sporească producția cu 400.000 de barili pe zi, bpd, în fiecare lună până cel puțin în aprilie 2022 pentru a elimina treptat 5,8 milioane bpd din reducerile existente. Patru surse OPEC + au declarat pentru Reuters că producătorii au în vedere să adauge mai mult decât a fost stipulat în acordul original.

Cea mai rapidă creștere ar putea avea loc în noiembrie, deoarece reuniunea anterioară OPEC + a decis volumele pentru luna octombrie.

Prețului petrolului a fost, de asemenea, alimentat de o creștere și mai mare a prețurilor la gaz, care au crescut cu 300% și tranzacționează în jur de 200 USD pe baril în termeni comparabili, determinând trecerea la păcură și alte produse brute pentru a genera electricitate și pentru alte nevoi industriale.

„Natura inegală a redresării post-pandemice va menține incertitudinile din partea cererii în joc, dând naștere la volatilitatea prețului petrolului”, a spus Fitch Solutions într-o notă.

Citește și: