Se dau bani de la stat pentru tineri: cum profiți, dacă ești șomer și nu mergi la școală

Se dau bani de la stat pentru tineri: cum profiți, dacă ești șomer și nu mergi la școală

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, MIPE, a anunțat miercuri că au fost semnate ajutoare cu o valoare exponențială pentru tinerii români.

Un total de 12 contracte din cadrul Programul Operațional Capital Uman „Viitor pentru tinerii NEETs” au fost semnate miercuri cu beneficiarii, a anunţat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Valoarea totală a acestora este de 32,27 milioane de lei.

„Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a dat startul semnării contractelor din cadrul Programul Operaţional Capital Uman „Viitor pentru tinerii NEETs”, în valoare totală de peste 185 de milioane de euro. Dintre cele 99 de proiecte câştigătoare, 12 au fost semnate astăzi la minister, urmând ca restul să fie semnate în zilele următoare”, se menţionează în comunicatul MIPE.

Impactul asupra tinerilor

Potrivit ministerului, cu ajutorul celor 99 de contracte aproape 60.000 de tineri„Not in Employment, Education or Training”, șomeri vor beneficia de măsuri adaptate nevoilor lor. Acestea vin să sprijine, în primul rând, pe cei din mediul rural dar și minoritatea romă. Cei în cauză, cu vârsta între 16 și 29 de ani, vor putea să-și finalizeze studiile și să urmeze cursuri de calificare profesională în meserii care au o cerere mare pe piața muncii și să își găsească un loc de muncă.

Pe lângă cei de mai sus, 1.500 de tineri vor fi ajutați să-și deschidă propria afacere, beneficiind de câte 25.000 de euro ca sprijin financiar.

„Prin aceste contracte avem un singur scop: asigurarea unui viitor sigur tinerilor NEETs acasă, în România. Sunt mulţi tineri, care nu şi-au finalizat studiile şi care nu au nici un loc de muncă. Aceşti tineri reprezintă o resursă imensă pentru România, iar noi vrem să-i ajutăm să-şi găsească un loc de muncă bine plătit. Este una din cele mai importante obiective ale acestei guvernări: asigurarea unui trai decent acasă, în ţară. Doresc să mulţumesc colegilor mei din minister, colegilor de la POCU pentru că susţin aceste proiecte, că sunt interesaţi de soarta tinerilor”, a declarat Hegedus Csilla, secretar de stat în MIPE.

În următoarele două săptămâni, toate cele 99 de contracte vor fi semnate și se va începe implementarea acestora.