Școlile din România, mai periculoase decât spitalele: câte nu au autorizație de securitate la incendiu, oficial

Școlile din România, mai periculoase decât spitalele: câte nu au autorizație de securitate la incendiu, oficial

După incendiile din ultimele luni din spitalele românești, s-au ridicat numeroase întrebări și despre securitatea din școli. Din păcate, într-un raport al ministrului Educației reies niște date îngrijorătoare.

Dintre cele 26.000 de clădiri în care funcționează unități de învățământ, cămine școlare, cantine și săli de sport, aproximativ 15% nu dețin autorizație de securitate la incendiu. În teorie, absența unui astfel de document ar trebui să reflecte în imposibilitatea clădiri de a fi deschisă utilizări. În practică, detaliul cu pricina este ignorat, cum s-a întâmplat și în spitale.

„Şcolile din România, cele aproape 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate funcţionează în 26.471 de clădiri în total. Dintre acestea 15% au autorizaţie la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a acestei autorizaţii, aproape 50% nu necesită, conform legii autorizaţie. (…) şi sunt 15% care conform legii au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu şi nu au această autorizaţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu duminică seară, la Digi 24.

Dacă ne referim doar la clădirile aferente școlilor, 35% dintre ele nu au respectiva autorizație. La procentul de 15% se ajunge doar dacă incluzi și celelalte tipuri de clădiri din administrația școlilor, cămine, săli de sport sau cantine. În fiecare caz, școlile operează sub supravegherea autorităților locale, iar acestea sunt responsabile, în teorie, de obținerea autorizației pentru securitatea la incendiu.

Întrebat cum vor merge copiii la școală în condițiile în care 35% dintre unități nu au autorizație de securitate la incendiu, Cîmpeanu a răspuns că, în urmă cu cinci ani, din poziția de premier interimar, a spus că trebuie urgentat acest proces și între timp lucrurile au ”evoluat mult prea încet”. Cu alte cuvinte, nu a răspuns la întrebare, cum nici în cazul întrebării legată de asumarea responsabilității în cazul unui dezastru nu a fost foarte clar.

„Suntem întotdeauna puși în situația de a alege răul cel mai mic. Nu este deloc o decizie simplă. Extinctoare trebuie să existe, lipsa avizului sau autorizației de securitate la incendiu nu scuză lipsa extinctoarelor și a măsurilor de prevenire a incendiilor”, a afirmat actualul ministru al Educației. În final, a oferit un abstract ”vinovați sunt cu toții”, lista îi include pe cei din sistemul de educație, din rândul autorităților locale, din legislativ și Executiv.

Citește și: