Scandalul dintre Facebook și Rusia nu s-a încheiat: ce a făcut gigantul tech

Scandalul dintre Facebook și Rusia nu s-a încheiat: ce a făcut gigantul tech

Scandalul dintre Facebook și Rusia nu s-a sfârșit. Nu e prima dată când Facebook e amendat de Rusia.

În cele din urmă, Facebook s-a conformat cererilor rusești de a șterge o parte din conținutul pe care Moscova îl consideră illegal. Dar ar putea încă să facă față unei amenzi masive, fiindcă a luat o decizie mult prea lent în acest sens, a informat Reuters, citând autoritatea de reglementare de stat din Rusia.

Autoritatea de reglementare, Roskomnadzor, a amenințat săptămâna trecută că va amenda Facebook cu până la 10% din cifra sa de afaceri anuală rusă, cu excepția cazului în care a eliminat conținutul interzis de Rusia, scrie G4media.ro.

Facebook, bombardat cu amenzi de Rusia

Experții estimează cifra de afaceri rusă a Facebook între 12 și 39 miliarde de ruble (165-553 de milioane de dolari americani).

Autoritatea de reglementare de stat din Rusia a spus că platforma de socializare a eliminat un conținut interzis de pe platforma sa, precum și de pe Instagram. Cu toate acestea, încă ar putea să se confrunte cu o amendată raportată la cifra de afaceri, deoarece nu a șters conținutul imediat după cererea Rusiei.

Oficialul Roskomnadzor a spus că rețeaua de social media nu a eliminat tot conținutul interzis de Moscova, a raportat sursa citată.

„Un total de 1.043 de elemente rămân în prezent neșterse pe Facebook și 973 pe Instagram”, a spus oficialul.

Rusia a amendat deja Facebook anul acesta pentru că nu a eliminat conținut. Amenzile, dintre care unele sunt încă atacate, totalizează aproape 70 de milioane de ruble, arată documentele instanței.

Nu e prima dată când Facebook e amendat de Rusia. De asemenea, și Twitter primește amenzi de la justiția rusă.

Rusia a condamnat reţelele de socializare americane Facebook şi Twitter la noi amenzi pentru conţinuturi considerate ilegale, relatează Agerpres.

Amenda pentru gigantul tech este de 300.000 de dolari, iar pentru Twitter, de 70.000 de dolari. Amenzile cumulate primite până în prezent de Facebook în Rusia se ridică la 1,2 milioane de dolari şi cele ale Twitter, la 600.000 de dolari.

Până și platforma rusească de mesagerie criptată Telegram a primit o amendă în valoare de 123.000 de dolari. În total, amenzile date către Telegram însumează jumătate de milion de dolari.

Ministerul de Externe rus l-a convocat pe ambasadorul american John Sullivan pentru a-i transmite un protest cu privire la ingerinţa companiilor americane din sectorul internetului în afacerile interne ale Rusiei, menționează aceeași sursă.